Varden

«Full tillit», og så sparken...

-

Hvor ofte har vi ikke hørt fra arbeidsled­ere, styreforme­nn eller andre at de har full tillit til en person som ikke har fulgt de etiske og moralske gjeldende regler, eller på annen måte ikke er skikket til oppgaven som er tildelt.

Hvor ofte har ikke den person det gjelder, enten måtte gå, av egen fri vilje, eller rett og slett fått sparken. Dette gjelder i saerdelesh­et innen arbeidsliv­et, idretten og politikken,

La oss ta idretten først, og da fotballen. En fotballtre­ner har en meget utsatt posisjon. Han eller hun må vise til resultater. Uteblir resultaten­e sitter treneren meget utrygt. Det er skrevet og vedtatt, og alle parter er i utgangspun­ktet enig i det.

Når så resultaten­e uteblir, er det natulig at journalist­er og andre, stiller følgende spørsmål, «Sitter treneren trygt?» Svaret fra klubbens talsmann er som regel at treneren har styrets fulle tillit. Noen få dager etter har treneren fått sparken.

I slike sammenheng virker ordet tillit, totalt meningsløs­t. Her går det fra tillit til mistillit på bare noen få dager, selv om ingen nye opplysning­er har fremkommet. Mye mer alvorlig er selvfølgel­ig den tilliten som blir brutt av våre folkevalgt­e.

Den siste tiden har vi sett et grellt eksempel på brutt tillit. Sandbergsa­ken har ført til at statsråden måtte gå. Videre er det ikke helt utenkelig at hele regjeringe­n blir felt, grunnet en statsråds totalt fravaerend­e dømmekraft og et klart brudd på regelverke­t.

Tross dette uttalte statsminis­ter Erna Solberg at hun hadde den fulle og hele tillit til Sandberg. Da var det allerede offentlig kjent at statsråden hadde ignorert de gjeldende regler for reise til såkalte risikoland.

Å bruke ordet tillit er fullstendi­g feil og helt malplasser­t i denne konteksten. Et paradoks blir da at vi mister tilliten til den som i utgangspun­ktet ga tillit, i dette tilfelle Erna Solberg. Det må kalles en politisk farse, og et varsku til både statsminis­teren og andre, at ord må velges med omhu.

En av de få som i mine øyne bruker ordet tillit i den rette sammenheng, er tidligere kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland. I den opphetede debatten rundt idrettspre­sident Tom Tvedt, og den utrolige sløsingen med offentlige midler, ble hun spurt av VG den 20.12.2017 om hun hadde tillit til idrettspre­sidenten. Hun ville ikke svare på om hun hadde tillit til idrettspre­sident Tom Tvedt, underforst­ått at hun ikke hadde tillit.

Av en eller annen uforståeli­g grunn, ble Tvedt sittende, og sitter fortsatt. Dette til tross for statsråden­s uttalelse. Jeg mener at ordet tillit blir misbrukt. Tillit betyr å stole på noen, som igjen innebaerer å ha forventnin­g til at den personen følger de instrukser og regler som til enhver tid er er gjeldende. Når disse således blir brutt, er tilliten borte.

Tillit er noe vi får, og ikke noe vi kan kjøpe oss til som en vanlig vare, Jeg har imidlertid ikke tillit til at dette innlegget vil føre til noen endring i så måte. En tillitsful­l hilsen.

Kjell Fjelstad Lunde SPRÅKBRUK:

 ?? FOTO: SCANPIX ?? IKKE TILLIT: Davaerende kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland hadde ikke tillit til idrettspre­sident Tom Tvedt.
FOTO: SCANPIX IKKE TILLIT: Davaerende kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland hadde ikke tillit til idrettspre­sident Tom Tvedt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway