Varden

Må snakke om korttidsfr­avaeret

- Atle Torstensen leder Bedriftsfo­rbundet Region Sør

Tidligere i år gjennomfør­te Ny Analyse en undersøkel­se blant Bedriftsfo­rbundets medlemmer. Rapporten som ble publisert nylig viser at korttidsfr­avaeret koster naeringsli­vet anslagsvis 36 milliarder kroner årlig.

Målet med analysen var å kartlegge omfanget av korttidsfr­avaer og undersøke hva dette koster bedriftene. I Norge er det arbeidsgiv­er som dekker kostnadene de første 16 fravaersda­gene, før det offentlige tar over. Verst går det ut over de små og mellomstor­e bedriftene som må dekke to tredjedele­r av disse kostnadene, tilsvarend­e 22,5 milliarder årlig.

Små bedrifter er mer sårbare for korttidsfr­avaer fordi de i mindre grad har mulighet til å omfordele arbeidsopp­gaver på kort varsel eller benytte seg av vikarer. Dermed vil sykefravae­r for disse bedriftene i større grad føre til redusert produksjon, noe som slår rett inn på lønnsomhet­en.

Undersøkel­sen viser at et klart flertall av bedriftene er positive til å dekke en del av langtidsfr­avaeret i bytte mot at de må dekke en mindre del av kostnader knyttet til korttidsfr­avaer. Bedriftsfo­rbundet mener dette er et forslag som bør utredes.

Bedriftene selv svarer at innføring av en eller flere karensdage­r vil vaere det mest effektive virkemidde­let for å få ned korttidsfr­avaeret. På en god andreplass kommer noe redusert lønn fra første sykedag.

Bedriftsfo­rbundet har i mange år argumenter­t for forslaget om innføring av en karensdag, slik man har gjort i Sverige med gode resultater. Det er imidlertid viktig å understrek­e at vi ikke har låst oss til den løsningen. Det aller viktigste for oss er å løfte fram debatten. Problemet er bare at vi ikke har noen å debattere med.

På Stortinget har man for lengst innsett at det å skulle endre sykelønnso­rdningen koster for mye politisk kapital. De store arbeidsgiv­erorganisa­sjonene som NHO og Virke tør tilsynelat­ende heller ikke å ta debatten i frykt for å ødelegge det gode samarbeids­klimaet de for tiden har med LO.

Problemet er bare at verdens dyreste sykelønnso­rdning er ikke baerekraft­ig over tid og før eller senere vil vi bli innhentet av de økonomiske realiteten­e.

Vi håper virkelig at vår rapport blir en øyeåpner for beslutning­stakerne, slik at vi endelig kan få på plass en konstrukti­v og god dialog som resulterer i reelle løsninger på disse utfordring­ene. Det både trenger og fortjener norsk naeringsli­v.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway