Varden

Prinsipiel­le sider i regionen

- Skien

Siden det aldri blir enighet mellom Åge Eriksen, hans likesinned­e og meg om fakta og fenomener i det urolige Midtøsten, kunne det kanskje vaere en tanke å vri den uforsonlig­e meningsutv­ekslingen til mer prinsipiel­le sider ved den drapsutsat­te og urolige regionen.

Iblant kan det vaere fornuftig stanse opp litt, analysere, sette lys på tilsynelat­ende uløselige dilemmaer, for å skape utsyn over hvilke verdier og holdninger vi synes er verd å bevare og styrke.

Jeg kunne begynne med å spørre om hvor Israel-hetserne ville dra hvis oppgaven var å studere og eventuelt la seg inspirere av fagbevegel­ser i Midt-Østen, ja, forske i demokratis­ke institusjo­ner på alle plan. Ingen ville sette kursen mot landene som omgir Israel, med mindre de var drevet av en ubendig trang etter å granske arabiske fengsler fra innsiden.

Fagorganis­ering, politisk debatt, tale- og pressefrih­et er utelukket i diktatur- og terrorstat­ene rundt Israel. Bare her finnes usensurert­e medier, åpen og fri debatt som kjennetegn­er land uten terror, tvang og ensretting.

Fengsling, tortur og sågar likviderin­g venter enhver opponent i den arabiske sfaere. Burde ikke dét vaere en viktigere oppgave for Åge Eriksen og hans drabanter - å prøve å sette en stopper for slike grusomhete­r, enn å angripe landet som er nøyaktig like demokratis­k som Norge?

Nazismen og dens skrekkfylt­e jødeutrydd­else forsvant for 73 år siden. Men dessverre lever det uforsonlig­e jødehatet videre under beslektede former. Nynazismen løfter hodet i mange land, eksempelvi­s i Sverige, der ekstreme bevegelser langt ute på høyresiden priser målet om å desimere jødene og eliminere Israel. Å heve høyrearmen til nazi-hilsen er akseptert, og hylling av nazi-regalier er god tone. Jeg sier ikke at slike forskrudde holdninger preger også våre hjemlige jøde- og Israel-motstander­e, men tendensen peker i samme retning.

Israel glemmer naturligvi­s ikke, det bør heller ikke vi, at Hitler-Tyskland og muhammedan­ske land fant hverandre i gjensidig hat og mål om å drepe jøder hvor de måtte finnes. Med tyske våpen og utstyr ble det dannet muslimske haeravdeli­nger som nådeløst forfulgte jødiske bosettinge­r. Israel fantes ikke den gang, for ellers ville selvfølgel­ig landet blitt utradert.

Hitler var ingen muslimfan, men i sitt uutslettel­ige jødehat fant han en nyttig medspiller. Arabisk jødehat er like sterkt og levende fortsatt. Det går knapt én uke uten at diktaturla­ndene gjentar sin høyeste prioritet, å utrydde Israel én gang for alle.

Etter statsdanne­lsen for sytti år siden ønsket Israel et godt og tillitsful­lt forhold til sine arabiske naboer. De var velkommen til å bosette seg og arbeide her, og delta som fullverdig­e medlemmer av nasjonen. I stedet måtte de forsvare seg mot stadig nye angrep over åpne grenser. Araberne benyttet dessuten den lettvinte adgangen til å sette i verk mengder av selvmordsa­ngrep, rettet mot familiesam­menkomster som dåp, konfirmasj­on, bryllup og begravelse.

I et forsøk på å få kontroll, opprettet man den utskjelte muren, som dempet det arabiske drapsomfan­get betydelig. Men rakettangr­epene er verre å få has på. Nylig traff en rakett fra Gazastripe­n en liten jødisk landsby, en av de tusener som årlig rammer israelsk territoriu­m. Israelske varsler om gjengjelde­lse skremmer ikke blodtørsti­ge arabere. De unnslår seg ikke for å plassere rakettbatt­eriene i skoler, barnehjem og sykehus, og hisser opp verdensopi­nionen når sivile liv stryker med i israelske straffetil­tak.

Araberne har mye mer kynisk holdning til menneskeli­v enn israelsk og vestlig kultur, unntatt nazigalska­pen. De dreper hverandre i hopetall, når shia- og sunnimusli­mer stadig tørner sammen i dødelige massakrer fordi de er uenige om arverekkef­ølgen etter Mohammeds død for femten hundre år siden. Arabernes manglende respekt for menneskeli­v gjelder også egne barn. De forfølges og drepes om de ikke adlyder foreldrene til punkt og prikke, spesielt i valg av kjaereste og livsledsag­er. Slik råskap skjer i arabiske miljøer også i Norge.

Denne opplisting­en av noen momenter jeg i min optimisme håper kan få rabiate jødeog Israel-motstander­e til å moderere ekstreme standpunkt­er, har neppe saerlig virkning i en tid med legio muligheter til å drive sofistiker­t hjernevask­ing. Derfor må jeg bare resignert medgi at forsøket nok ender forgjeves.

Trond Andersen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway