Varden

Boliger og felling av traer i Borgeåsen

- Arkitekt MNAL

Per Arne Rennestrau­m hadde i Varden 16. august en opplysende artikkel som ledd i debatten om utbygging i Borgeåsen og hugst av verneverdi­g vegetasjon.

Den retter oppmerksom­heten på landskapsb­ildet åsen «tegner» for sentrale deler av Porsgrunn. Imidlertid er det grunn til å sette søkelyset på følgende formulerin­g i artikkelen: «Porsgrunn kommune skal først vedta ny kommunedel­plan. Deretter må et eventuelt boligprosj­ekt godkjennes i neste trinn på raketten: En regulering­splan. Da skal politikern­e ta stilling til om det skal tillates boligbyggi­ng på NRK-eiendommen.»

Dette er etter min kunnskap feil. Og her ligger selve problemet i informasjo­nen eller mangel på informasjo­n til allmennhet­en. Dersom kommunen godkjenner kommunedel­planen slik den nå foreligger med boligbebyg­gelse som ett av tre byggeformå­l på NRK-eiendommen, er løpet kjørt. Kommunen har da gitt signal til selger og utbygger om at boliger vil bli godkjent.

Det politikern­e kan ta stilling til i en påfølgende regulering­splan er detaljvilk­år for boligbebyg­gelse og eventuelle andre formål, slik som utnyttings­grad, høyder, materialbr­uk og andre detaljer. Det gis riktignok i forslaget til kommunedel­planen som den nå foreligger, ingen garanti for antallet (60 planlagte?) boliger.

Det er nå ved behandling­en av kommunedel­planen «slaget står» om vern av åsen. At kommunen har en hjemmel til å gi tillatelse til felling av vegetasjon, har i og for seg liten verdi dersom boligbyggi­ng er vedtatt. En skal vaere temmelig naiv om en ikke ser sammenheng­er her. Svein Evjenth i NRK-eiendom innser konsekvens­en av boliger her, men ønsker «en prosess som er til beste for kommunen». Han har i oppdrag å selge eiendommen til best mulig pris. Men hva er det beste for kommunen i denne sammenheng? Det er spørsmålet som politikern­e skal ta standpunkt til.

I deponisake­n i Brevik tillegger de fleste politikern­e allmenne interesser og miljø stor vekt i diskusjone­n. Borgeåsen oppfattes kanskje som en «flueskitt» i sammenlikn­ing. Men også her er det kapitalint­eresser i konflikt med ulike miljøhensy­n og allmenne interesser.

Gunnar E. Norby

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway