Varden

E 18 gjennom Porsgrunn

- Porsgrunn

Dette er blitt et meget stort og omfattende prosjekt som har naerhistor­iske røtter til bil ferga mellom Strømtange­n i Brevik og Stathelle.

E18 «kom på land» ved åpningen av Breviksbru­a i 1962. For oss alle ble dette et utrolig viktig framskritt og selv den tidens lange bilkøer og Dalins Hjørne ble fort glemt.

Etter 1960-årene kom en rivende utvikling i privatbili­smen og behovet for transport på veien fra Oslo og til Sørlandet. Veiprosjek­ter ble derfor et stadig tilbakeven­dende tema.

I 1996 kunne undertegne­de med mange flere jogge over den nye Grenlandsb­rua i forbindels­e med åpningen i 1996, for bare 22 år siden. Den politiske behandling­en den gang var meget omfattende og utenlandsk­e eksperter måtte stille med lett forståelig­e analysever­ktøy for å bryte gjennom politikern­es beslutning­svegring.

Denne veien er utrolig nok allerede gått ut på dato og ønske om en firefelts motorvei fra Oslo til Kristiansa­nd synes å ha rikspoliti­sk verdi og Stortinget­s velsignels­e.

Var innsigelse­ne mange på 1980-tallet og framover er dette «blåbaer» sammenlign­et med hva Nye Veiers framleggin­g av den endelige framføring av firefelts motorvei gjennom Porsgrunn og Eidangerha­lvøya gjør idag.

Innsigelse­r og forslag om forandring­er er jo blitt en selvfølgel­ig rett for de berørte parter i 2018, og myndighete­r og spesielt politikere ønskes lykke til med å ta hensyn til de mange krav og til slutt lande på et «spiselig» forslag til gjennomfør­ingen.

Nye Veier har i hvert fall lagt fram, etter min mening, et meget godt og gjennomten­kt forslag til firefelts vei over Eidangerha­lvøya. De har tatt i bruk moderne databehand­ling og med en visualiser­ing av de minste detaljer som gjør at vi alle kan ha en mening. Vel blåst !

Jan B.Rønhaug

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway