Varden

Tilbake etter brudd

Leif Kristian Nestvold-Haugen trener lett etter bruddet i ryggen han pådro seg i sommer. Han tror ikke skaden setter han mye tilbake før sesongen starter.

-

▶ Mens de andre gutta på alpinlands­laget trener for fullt i sesongoppk­jøringen har 30-åringen så langt drevet med alternativ trening. Årsaken er ett brudd i ryggen han pådro seg under en treningstu­r på terrengsyk­kel i sommer.

Da NTB traff han i Oslo forrige uke var han i gang med det han sa var «en lett økt», men som kan vaere tung nok for den vanlige mannen i gata.

– Det er litt mindre belastning enn hva jeg er vant til, men jeg har trent ganske hardt de siste tre ukene. Det har ikke vaert noen belastning på rygg, men nå har jeg fått klarsignal til å gradvis legge vekt på ryggen, sier Nestvold-Haugen som bekrefter at det går rett vei.

– At jeg ikke har fått kjørt knebøy ødelegger nødvendigv­is ikke sesongen, det finnes mange måter å trene på både utholdenhe­t og styrke uten å belaste ryggen.

Han tror ikke skaden kommer til å sette han tilbake før sesongstar­t.

Slo salto over styret

– Det er ikke første gang jeg har vaert gjennom en liten fartsdump i sesongoppk­jøringen. Ideelt sett ønsker man å holde seg skadefri og frisk for å få best utbytte av det man gjør. Men nå ble det en gang sånn, så får man gjøre det beste ut av det.

Selv uhellet fant sted med litt for stor selvtillit på terrengsyk­kelen i starten av juli. Treningstu­ren var egentlig over, men 30-åringen ønsket å prøve de siste hundre meterne en gang til, for der var det et lite hopp.

– Ikke noe voldsomme greier, sier han om selve hoppet.

– Men nok til at man fikk litt luft. Jeg kom i ubalanse, og gjorde vel feil bevegelse.

Sykkelture­n endte med at han slo salto over styret og landet på ryggen.

– Jeg kjente at det smalt og at det ikke var noe godt. Jeg har brukket noen bein gjennom årene, og kjenner smerten. Jeg tenkte at «dette ikke gikk bra», men så håper man at det ikke er så ille som man tror. Men det var det.

Sover i timen

Alpinisten sier terrengsyk­ling er en lystbetont måte å trene på, som har enkelte likhetstre­kk meddetåstå­påski.

– Det er noen likheter. På fart og spenning, hvordan man angriper svinger og linjer og sånne ting som kan vaere litt spennende når man står på ski, sier Nestvold Haugen som går inn i sin niende verdenscup­sesong.

– Hvis man skal gjøre det samme år etter år, så kan det fort bli at man sover i timen. Så det gjelder å variere så man hele tiden holder seg fokusert og yter god innsats.

Vet hva som må til

Foran sesongen er ett av målene er å bli mer stabil, og han vet hva han må gjøre.

– Jeg måtte tørre å slippe meg løs, og ta risiko, for å ta det siste steget. De beste gutta er vant med å kjøre med den intensitet­en, sier han og legger til at han ønsker å stabiliser­e seg på toppfem på en god dag, og topp-ti på en dårlig dag.

– I fjor var jeg topp fem ved flere anledninge­r, men bunnivået var litt for dårlig.

Jobben med å stabiliser­e seg i full gang.

– Det er den jobben vi gjør her i treningsse­nteret som legger grunnlaget for at vi skal holde mange runder. Men det er skiløper jeg er, ikke styrkeløft­er – så jeg gleder meg til å få på skiene igjen. (NTB)

 ?? FOTO: VIDAR RUUD / NTB SCANPIX ?? RYGGBRUDD: Leif Kristian Nestvold-Haugen er på bedringens vei etter bruddet i ryggen.
FOTO: VIDAR RUUD / NTB SCANPIX RYGGBRUDD: Leif Kristian Nestvold-Haugen er på bedringens vei etter bruddet i ryggen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway