Varden

Åpner sesongen med urpremiere

To Bragepris-bøker går til scenen på Riksteatre­t. Mowgli og vennene skal også landet rundt med «Jungelboka».

-

▶ Riksteatre­ts sjef Tom Remlov presentert­e nylig menyen for høsten og for våren 2019.

– Jeg tror publikum skal finne like mye å glede seg over i det nye teateråret. Ikke minst er jeg stolt av at vi har et repertoar med så mange gode og viktige historier fra norsk nåtid – som både «Havboka», «Tung tids tale» og «Fuglane» – og også «Bukkene Bruse lager rumpebrann». Det er med et slikt tilbud vi blir hele landets teater, sier Remlov til NTB.

«Havboka», som Morten Strøksnes fikk Brageprise­n for i 2015, og Tarjei Vesaas’ «Fuglane» får først premiere i januar neste år. Det gjør også familiemus­ikalen «Jungelboka». Den skal også turnere høsten 2019.

Urpremiere

Først ut denne høsten er en dramatiser­ing av Olaug Nilssens roman «Tung tids tale», som hun fikk strålende kritikker og Brageprise­n for. Boka bygger på Olaug Nilssens egen historie om hvordan det er å ha en gutt som er annerledes. Det er en kjaerlighe­tshistorie, skrevet med både humor, sinne og varme. Marit Moum Aune setter i scene.

Kompakt forestilli­ng

– Men «Tung tids tale» er en innholdsme­ttet bok. Den er så mettet, at vi må lufte litt. Men det blir nok en kompakt forestilli­ng på rundt en time og 20 minutter, sier Aune, som er i tett samarbeid med Olaug Nilssen. «

Tung tids tale» har urpremiere 24. august på Riksteatre­ts scene i Nydalen, og skal så ut på turné til 50 steder landet rundt.

Poppe debuterer

En av våre mest erfarne og suksessrik­e filmregiss­ører, Erik Poppe, debuterer som teaterregi­ssør i høst. Det skjer med en norsk versjon av komedien «Stones in his pockets», som på norsk har fått tittelen «Stein i lomma».

Den norske versjonen er laget av Ragnar Olsen, som har lagt handlingen til en filminnspi­lling i Nord-Norge. Hvordan reagerer det lille lokalsamfu­nnet på møtet med sleipe produsente­r og verdensvan­te divaer?

På scenen er det kun to skuespille­re – Hallvard Holmen og Øystein Martinsen. De går ut og inn av hele 18 roller.

– Det er humoren som løfter dette, men det er en kvalitet som ligger under her. Det er ikke bare latterlig sa Poppe til NTB da prøvene startet i juni.

«Stein i lomma» legger ut på turné 26. september, etter premierer på Riksteatre­ts scene i Nydalen i Oslo 20. september.

Ut på turné i høst drar også Anne Marit Jacobsen med sin enkvinnesf­orestillin­g «Jacobsen, vaer så god!», som først skal vises på Centraltea­tret i Oslo.

For de minste

For de yngre kan Riksteatre­t by både på Roald Dahls «Georgs magiske medisin» og Egners «Karius og Baktus» i høst. Det blir også eget babyteater som spilles på dagtid. Den 25 minutter lange forestilli­ngen «På havets bunn» er spesiallag­et for barn fra null til fem år. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway