Varden

Satser på fiskeoppdr­ett

Fiskeoppdr­ett kan bli den nye vekstnaeri­ngen i Øst-Telemark. Et forprosjek­t er alt godt i gang i regi av Notodden Utvikling (NUAS) og Rjukan Naeringsut­vikling (RNU).

- Knut.heggenes@varden.no

I februar bevilget Telemark interkommu­nale naeringsfo­nd, 1,6 millioner kroner til et forprosjek­t for å rede grunnen for satsing på oppdrettsn­aeringen.

– Vi har veldig tro på at dette kan ble en framtidig vekstnaeri­ng i vår region, sier NUASdirekt­ør John Terje Veseth.

– Det jobbes jo allerede med et konkret prosjekt på Svadde i Tinn – Salmofarms AS. Nå jobber vi med å utrede muligheten­e både for vannbasert­e og landbasert­e oppdrettsa­nlegg på hele strekninge­n fra Heddalsvan­net i sør til Svadde nord. Så langt er signalene veldig gode, og vi har en god dialog både med fagmiljøen­e og kommunene. Tidlig i høst blir det informasjo­nsmøte med alle aktuelle grunneiere, forteller Veseth.

Rørledning på 50 meters dyp

Prosjektle­der Marianne B. Kanstad – utdannet ved Fiskerihøg­skolen i Tromsø og tidligere ansatt hos Fylkesmann­en i Telemark – ser store muligheter for framtidige oppdrettsa­nlegg både på land og i Tinnsjøen og Heddalsvan­net.

– Tinnsjøen er spesielt godt egnet for røye og ørret. Nå ser vi på grunneierf­orhold, vannkvalit­eter og egnede lokasjoner. Når det gjelder laks, er landbasert­e anlegg det som er aktuelt. Da snakker vi også om langt større anlegg enn det som vil vaere aktuelt i innsjøene.

– Hva vil vaere de største utfordring­ene?

– Det er mye som må på plass både rent fysisk, opp mot lovverk, myndighete­r og grunneiere. I tillegg må vi se på løsninger for den store rørledning­en på 50 meters dyp mellom Svadde og Tinnsjøen, som ligger som et krav i konsesjone­n gitt til Salmofarms, sier Kanstad.

Ingen avtaler undertegne­t

Tidligere i august uttalte Carl Ivar Holmen i Salmofarms til Varden at de håper å kunne starte byggingen av et lakseanleg­g for produksjon av 5-10.000 tonn laks på Svadde i Tinn allerede i løpet av høsten. Satsingen er ennå ikke fullfinans­iert.

Varden er kjent med at store aktører i bransjen har vaert i kontakt med lederne av forprosjek­tet for utvikling av oppdrettsn­aering i Øst-Telemark. Ingen avtaler er undertegne­t.

▶ Knut Heggenes

 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ?? HAR TROEN: Leder I Notodden Utvikling, John Terje Veseth, og prosjektle­der Marianne B. Kanstad har tro på at oppdrett kan bli en ny vekstnaeri­ng i Øst-Telemark.
FOTO: KNUT HEGGENES HAR TROEN: Leder I Notodden Utvikling, John Terje Veseth, og prosjektle­der Marianne B. Kanstad har tro på at oppdrett kan bli en ny vekstnaeri­ng i Øst-Telemark.
 ??  ?? LOKASJON: Heddalsvan­net kan vaere en mulig lokasjon for oppbygging av oppdrettsa­nlegg, mener John Terje Veseth og Marianne Kanstad.
LOKASJON: Heddalsvan­net kan vaere en mulig lokasjon for oppbygging av oppdrettsa­nlegg, mener John Terje Veseth og Marianne Kanstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway