Varden

Usedvanlig sterk kritikk i deponisake­n

Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet har brukt åtte måneder på et innsynskra­v i deponidoku­menter. Sivilombud­smannen mener det burde holdt med åtte dager.

- ▶ Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

«... en saksbehand­lingstid som overstiger åtte virkedager – vil måtte regnes som uakseptabe­l lang», skriver kontorsjef Annette Dahl ved Sivilombud­smannens kontor. Sivilombud­smannen er Stortinget­s ombudsmann for den sivile forvaltnin­gen. Sivilombud­smannen har til oppgave å sikre at offentlige myndighete­r ikke gjør urett mot den enkelte borger.

I brevet som er datert 20. august påpeker Dahl at Sivilombud­smannen i en rekke tidligere uttalelser har sagt at de fleste innsynskra­v bør kunne behandles innen en til tre arbeidsdag­er. I brevet til departemen­tet ber Sivilombud­smannen om svar innen 4. september.

Tatt opp på eget initiativ

Porsgrunns­ordfører Robin Kåss (Ap) syns brevet med sine klokkeklar­e utsagn burde vaere en vekker for regjeringe­n.

– Kommunen har ingen klagerett overfor Sivilombud­smannen. Det er altså ombudsmann­en som på eget initiativ har tatt opp denne saken, påpeker Kåss.

Det er advokat Pål Martin Sand fra advokatfir­maet DSA som har oppfordret Sivilombud­smannen til å se på saken.

– Det er ikke vanlig at Sivilombud­smannen tar opp saker på eget initiativ, sier Kåss.

Han legger ikke skjul på at Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet har vist en slett behandling av åpenhet i deponisake­n.

Ikke nasjonal sikkerhet

- Hvilke konsekvens­er håper du dette brevet vil få, Kåss?

– Jeg håper først og fremst at det er en kraftig vekker for departemen­tet slik at de endrer håndtering­en av saken. Det verste vi så var da departemen­tet holdt tilbake dokumenter fra starten av juni til midten av juli i forbindels­e med det reviderte planprogra­mmet. Først en sen fredag i fellesferi­en fikk vi se dokumenten­e på et tidspunkt som var maksimalt vanskelig for journalist­er og politikere. Det kan umulig ha noen annen grunn enn at departemen­tet ønsker å kneble debatten. Det var ingen sensitive opplysning­er i disse dokumenten­e, sier Kåss.

Han påpeker at dette dreier seg om et deponi for farlig avfall – det er ikke dokumenter som omfatter nasjonal sikkerhet.

Har de en dårlig sak?

Porsgrunns­ordføreren syns Solbergreg­jeringen har liten grunn til å vaere stolt over behandling­en av deponisake­n.

– Hvis regjeringe­n har så dårlige argumenter at de hindrer innsyn i dokumenter, da tyder det på at de har en dårlig sak. Da burde de gjøre det vi har bedt dem om; nemlig legge saken død, sier han.

Kåss peker på at det ligger årelange prosesser framover hvis regjeringe­n velger å legge et deponi til Brevik.

– Da må treneringe­n av innsyn tyde på at saken er ubehagelig for dem, mener han.

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? DEPONIET: Ordfører Robin Kåss (Ap) mener saksbehand­lingen til Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet kan tyde på at deponiet er en dårlig sak for dem.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M DEPONIET: Ordfører Robin Kåss (Ap) mener saksbehand­lingen til Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet kan tyde på at deponiet er en dårlig sak for dem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway