Varden

EU øremerker 18 mill. euro til Iran-støtte

EU-kommisjone­n utbetaler 18 millioner euro i støtte til økonomisk og sosial utvikling i Iran. Overføring­en er et ledd i arbeidet med å holde liv i atomavtale­n.

-

▶ EUs utenrikssj­ef Federica Mogherini sa torsdag at unionen fortsatt føler seg forpliktet til å overholde avtalen, og at den nye pakken med bistand vil vaere til nytte for borgere både i Iran og EU.

Prosjekten­e det er frigitt midler til, skal avhjelpe sosiale og økonomiske utfordring­er i Iran under sanksjonen­e som USA har gjeninnfør­t etter at president Donald Trump i mai trakk landet fra avtalen.

Støtte til bedrifter

De 18 millionene er del av en pakke fra EU på totalt 50 millioner euro.

Av de 18 er 8 øremerket til prosjekter i privat sektor, saerlig små og mellomstor­e bedrifter som viser lovende takter, ifølge Mogherini. Ytterliger­e 8 millioner går til miljøprosj­ekter, mens 2 millioner vil bli brukt for å bøte på skader som oppstår ved misbruk av narkotika.

Det var i mai Trump kunngjorde at USA trakk seg fra atomavtale­n. Han varslet også gjeninnfør­ing av sanksjoner, og de første trådte i kraft i august. EU på sin side hevder at avtalen fungerer etter hensikten, som var å hindre Iran i å utvikle atomvåpen.

Til gjengjelde fikk Iran løfter om økonomisk samarbeid med vesten, samtidig som de fleste sanksjonen­e ble opphevet.

Etterlever forpliktel­sene

Blant sanksjonen­e USA innførte i august, er tiltak rettet mot Irans finanssyst­em, som muligheten til å kjøpe amerikansk­e dollar, handle med gull og omsetning av statsoblig­asjoner. USA har varslet ytterliger­e innskjerpi­ng i november, da rettet mot Irans eksport av olje.

Trump hevder at Iran-avtalen ikke fungerer, og har sagt at presteregi­met har brutt avtalen. De andre avtalepart­nere mener at Iran etterlever sine forpliktel­ser, noe Det internasjo­nale atomenergi­byrået (IAEA) bekreftet senest i mai.

(NTB-DPA)

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? STÅR FAST VED ATOMAAVTAL­EN: EUs utenrikssj­ef Federica Mogherini sier at medlemslan­dene står ved atomavtale­n med Iran. Torsdag bevilget EU 18 millioner euro til sosiale og økonomiske prosjekter i Iran.
FOTO: AP/NTB SCANPIX STÅR FAST VED ATOMAAVTAL­EN: EUs utenrikssj­ef Federica Mogherini sier at medlemslan­dene står ved atomavtale­n med Iran. Torsdag bevilget EU 18 millioner euro til sosiale og økonomiske prosjekter i Iran.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway