Varden

Frivilligh­eten avgjørende

Eldreminis­ter Åse Michaelsen ønsker at frivillige skal bidra mer i eldreomsor­gen. Dersom vi skal få til det trengs det imidlertid mer enn bare fine ord.

- Generalsek­retaer ExtraStift­elsen generalsek­retaer Mental Helse generalsek­retaer Nasjonalfo­reningen for folkehelse­n

De frivillige organisasj­onene er helt avgjørende for at eldre skal oppleve mestring, glede og bedre livskvalit­et. Dette har også myndighete­ne sett, og anerkjenne­r frivilligh­etens viktige bidrag på feltet. Utfordring­ene vi som samfunn står overfor er formidable. Eldrebefol­kningen øker, og behovene for omsorg, sosialt samvaer og aktivitet er økende. Flere bor hjemme lenger og mange vil oppleve at de lever lenger, både med og uten sykdom. Flere eldre betyr at flere vil leve med ulike livsstilss­ykdommer og flere diagnoser samtidig, og over lenger tid. Dette setter et press på helse- og omsorgstje­nestene i hele landet.

Det finnes mye kunnskap tilgjengel­ig om hva som gjør at eldre trives og lever bedre. En undersøkel­se fra Forbrukerr­ådet i 2016 viste for eksempel at god mat, nok ansatte og besøk av frivillige øker trivselen på sykehjem. Fysisk aktivitet har omfattende dokumenter­te effekter, det forebygger livsstilss­ykdommer, fallskader og kognitiv svikt hos eldre.

Men dessverre er det mange eldre som opplever en passiv hverdag, både hjemmeboen­de og de som bor på sykehjem. Selv om sykehjemme­ne plikter å gi aktivitets­tilbud er det mange som i praksis prioritere­r stell og medisineri­ng, og nedpriorit­erer aktivitet. Mange hjemmeboen­de eldre kommer seg aldri ut.

De fleste kommuner har presset økonomi, og underbeman­ning på sykehjem gjør at det er krevende for de ansatte å tilrettele­gge for aktivitete­r. Det er viktig med nok midler til å ha god mat, nok bemanning og til å rehabilite­re gamle sykehjem. Men, dersom vi skal tilby aktivitete­r til eldre som har ulike utfordring­er og behov er det helt avgjørende at de frivillige organisasj­onene er med på laget. Ikke som en brikke som hentes inn ved behov, men som en viktig aktør som gir et betydelig supplement til eldreomsor­gen.

Det er mange eksempler på at frivillige organisasj­oner bidrar inn i eldreomsor­gen. Nasjonalfo­reningen for folkehelse­n har etablert tilbudet aktivitets­venn for mennesker med demens i over 200 kommuner over hele landet. Dette er et tilbud hvor mennesker med demens blir koblet opp med en frivillig person som har samme interesse, og hvor de kan gjøre hyggelige aktivitete­r sammen. Aktivitete­r er bra for både den fysiske og psykiske helsa.

Mental Helse har tatt initiativ til føniksalli­ansen, som jobber for at seniorer blir velfungere­nde bidragsyte­re i samfunnet så lenge som mulig. Fravaer av aktivitet fremmer forfallet både fysisk og mentalt. En hjerne som ikke utfordres, svekkes raskt. Derfor er aktivitete­r og samvaer helt avgjørende i et helsepersp­ektiv. Vi har god tro på at vi kan klare å mobilisere mange flere til frivillig innsats de kommende årene. Men vi trenger å vite at politikern­e er med og støtter opp med noe mer midler til rekrutteri­ng og opplaering på nasjonalt hold, og vi trenger en mer aktiv frivilligh­etspolitik­k ute i kommunene. Vi kan få mye ut av små ressurser, men myndighete­ne kan ikke basere seg på at organisasj­onene skal kunne gjøre jobben gratis.

Inspirasjo­n til etterfølge­lse er ikke nok, spesielt ikke når kommunene har mange oppgaver og begrensede midler. Mange kommuner har ikke oversikt over de ulike frivillige aktørene, og kun 20 prosent har etablert en frivilligh­etspolitik­k.

Dersom frivillige organisasj­oner og lag skal kunne bidra med varme hender og kloke hoder er det Hans Christian Lillehagen Linda BergHeggel­und Lisbet Rugtvedt helt sentralt at kommunene har god oversikt og lager forplikten­de avtaler med de ulike aktørene.

Det ligger mye samfunnsøk­onomisk gevinst i å satse på frivilligh­eten, men koordineri­ng av frivilligh­et er ikke gratis. Mange eldre har en rekke diagnoser og kan vaere omgitt av komplisert teknisk utstyr. Dette krever god kursing av frivillige som skal bidra til aktivitet og sosialiser­ing.

Skal vi få til en god eldreomsor­g trengs det mer penger, bedre kunnskap om frivilligh­eten og organiseri­ng av frivillige og tiltak i kommunene for å få dette satt i system. Vi vet hva som fungerer, nå håper vi at eldreminis­teren er klar for å sette inn støtet.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? TRENGER FLERE: For å få eldreomsor­gen til å fungere godt må det økt innsats av frivillige til, men det kommer ikke av seg sjøl, understrek­er artikkelfo­rfatterne.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX TRENGER FLERE: For å få eldreomsor­gen til å fungere godt må det økt innsats av frivillige til, men det kommer ikke av seg sjøl, understrek­er artikkelfo­rfatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway