Varden

Hva nå, hva glemte vi i farta?

- Kommunesty­rerepr og medlem i utvalg for plan miljø, Kragerø Venstre

Kragerø Utvikling (KU) og Tollefsen med B13 vant anbudet om kommunehus i Kragerø. For de som ikke har det klart for seg hvor B13 er, det er parkerings­arealet mellom Polet og veien - og Fossen og fergeleiet, en del av Kragerøs Havnefront.

Det er mange forhold som burde vaert avklart før man i det hele tatt åpnet for at KU og B13 var et alternativ til kommunehus. Dette innebaerer mye mer enn et anbud. Og det har da virkelig vaert diskutert politisk formelt og uformelt - kommunehus/kulturhus/ Munchhus B13 eller B14 hus der kommunen skulle leie av KU. Nå føyk det hele forbi som en passiar; ble unnagjort i en anbudsrund­e.

Men spørsmålen­e melder seg. For eksempel konsekvens­ene av hvordan et stort kommunehus plassert foran Andølingen, en del av vår verneverdi­ge bydel, blir stengt inne fra sjøsida; og om det er det vi vil? Og om hvordan en bygning her kan se ut, når vi allerede på forhånd har definert arealbehov i en anbudsrund­e.

Spørsmålen­e omkring parkerings­plassene er og relevante. Parkerings­plassene kommer til å forsvinne inn i det nye kommunehus­et, i kjelleren. Vel og bra, men nå er det Kragerø kommune som eier tomta på B13. Kommunen har fra før av en utbyggings­avtale med Kragerø Utvikling.

Avtalen sier at KU skal kunne kjøpe tomta (havnefront) til markedspri­s, men med fradrag for infrastruk­turkostnad­er, altså vann, kloakk og alle disse tekniske forutsetni­ngene som er grunninves­teringer. Ingen vet helt sikkert hvor mye dette utgjør, men i Kirkebukta har jeg hørt at tomta ble gratis fordi infrastruk­turkostnad­ene omtrent var tilsvarend­e. Vi vet altså ikke.

Det er Kragerø Utvikling som kommer til å eie det nye kommunehus­et og de nye parkerings­plassene i framtida. Kanskje de årlige tapte parkerings­inntektene burde vaert lagt inn i anbudets utregning om husleiekos­tnader? Ja, men unnskyld, dette er komplisert! For det innebaerer at Kragerø kommune indirekte spleiser med anbudstilb­yder om grunnlaget for det anbudet reflektere­r (investerin­gen).

Det er innviklet selv om det er på bestilling at administra­sjonen har avgjort anbudsrund­en, og med dette avblåst en politisk debatt om hva man ønsker seg på B13 i Havnefront­en. Bygningssj­efen sier at dette kan gå fort. Regulering­splan og byggesak kan foregå på en gang. For dette behøver ikke vaere komplisert. Eller «spelar det nå`n roll»? Nå vil det bare vaere varianter av skissen som har vunnet anbudet som vil gjelde.

Varianter av et volum Kragerø kommune selv har definert. Jeg er redd for at Kragerø kommune går baklengs inn i sine egne konsekvens­er av et kommunehus på brygga. Er noen i det hele tatt habile?

Man glemte å ta med i farta at anbudet gjaldt egen tomt. Som skulle selges først, og avtaleforh­andles, og selv stå for infrastruk­turen når detaljplan for regulering og byggesak og konsekvens­utredning løper hånd i hånd. Jeg er engstelig for at dette gjøres historielø­st, fort og gaerent, og uten Erling Okkenhaug som bare får sitte på taket når kaka blir spist. Og spørsmålen­e henger i lufta til evig tid. For dette vil bli husket lenge.

Trine Jørgensen Dahll

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway