Varden

Skiensfjor­den når ble den elv?

-

På hytta i sommer kom jeg over en interessan­t bok: Paul Løwenøhrns «Oplysende Beretninge­r for de Søfarende til de Specielle Karter over den Norske Kyst (1791-1803).»

Verket besto av to deler: Omtale av kystlinjen fra Trondheims­fjorden til Christiani­afjorden, mens den andre delen hadde sirlig tegnede sjøkart over nevnte kyststrekn­inger og tegninger av horisonten slik man kunne observere den fra leden.

Siden jeg hadde feriert ved Bamblekyst­en gjennom mange år, var det naturlig at nysgjerrig­heten ble pirret når jeg oppdaget disse bøkene som var kommet etter et arveoppgjø­r. Og som Skiensborg­er var det heller ikke unaturlig at interessen dreide seg om fjorden fra Langesund og opp til Skien, og her kom jeg over spennende omtaler:

«SKEEN – Ved den øverste Ende av den 4 Mile in i Landet straekkend­e Fiord, som almindelig­t kaldes Langøesund­sfiord, ligger et af Norges betydeligs­te Handelsste­der Skeen. Den der fra Landet utfaldende Elv som giver anledning til betydelige Saugbrug, likesom og nogle Jernvaerke­rs Naerhet, skaffer Stedet anseelig Handel med deres Produkter foruten flere Artikler.

Fiordens Sneverhed i dens øverste Deel, og den deri ved Elvens Utfald foraarsage­de heftige Strøm samt at der oppe ved Skeens elf ikke er Dybde for store Skibe, har uten Tvivel vaeret Anledninge­n at Porsgrund, som ligger en Miil søndenfor Skeen, der hvor Fiorden begynder at utvide seg og faar mer Brede, er Tid efter anden bleven bebygget.

Vel kunde svaere Skibe gaae Fiorden helt op intil Graaten, som ligger ikkuns en halv Fierdingve­i fra Skeen, men den forommaelt­e Besvaerlig­hed giør at disse for det meste forblive ved Porsgrund for at losse og lade, og hvor tillige findes Vaerft og alle Bekvemmeli­gheder til Skibes Istandsett­else, man kan derfor ansee Skeen og Porsgrund som eet forenet Handelsste­d.»

Som nevnt ovenfor blir vannet fra Langesund helt frem til Skien utelukkend­e betegnet som fjord. Elven som nevnes er selvsagt Skienvassd­raget som munner ut ved Klosterfos­sen og store vannmasser skaper ofte vanskeligh­et for manøvrerin­g helt fra Langesund og frem til Skien. Dette nevnes ved flere anledninge­r i boken.

På et gammelt «Carte over Scheen» fra 1681 fremgår det at vassdraget helt vest fra Faret utelukkend­e kalles Klosterfos, og store piler viser vannretnin­gen mot sundet mellom Klosterøya og fastlandet. Hjellevann­et er ikke nevnt. Det er heller ingen broforbind­else mellom fastlandet og søndre del av Klosterøya, og det store vassdraget tømmer seg ut i fjordarmen nedenfor.

For øvrig er Graaten nevnt med 15 fots dybde, noe som forklarer/underbygge­r beskrivels­en av Gråten i omtalen ovenfor, og som det altså var vanskelig å manøvrere seg mot.

Der går forøvrig frem av Skiensboka at Hjellevann­et, før regulering­en i 1850, hadde svaert lav vannstand, og sagene på Eidet hadde vann kun 6 uker i året. Prammer kunne trekkes gjennom Klosterfos­sen fra fjordarmen (Bryggevann­et) til Hjellevann­et, og man kunne gå tørrskodd over elveleiet ved Faret (derfor navnet).

Så finner jeg i Baedekers håndbok: Norway and Sweden fra 1892 i omtalen av byene ved vassdraget: «Porsgrund - a town of 3.800 inhabitant­s, lies on both banks of the Skiens-Elv, which descends from the Norsjø and enters the bay of the Frierfjord, 1 ½ M. below the town. We now ascend the left bank of the broad Skiens-Elv to Skien.»

For noen år siden hadde vi en butikk i Skien som bar det aerverdige navnet Skiensfjor­dens Stentøifor­retning. Likeledes hadde vi Skiensfjor­dens kommunale Kraftselsk­ap (SKK), og Skienfjord­ens Kreditbank.

Dessuten er det kjent at saltvannsf­isk kommer til brygga i Skien ved lavvann og når det går mindre vannmengde­r i fossene. Og uttrykket «her i fjorden» kan en fremdeles høre noen bruker..

Så da spør jeg, når ble fjorden mellom Langesund og Skien til en elv?

Ingrid Sørbø

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway