Varden

Diktaturer, Israel og sånn

- Skien

Sin vane tro fortsetter Åge Eriksen sin forblindet­e og uforsonlig­e kritikk av det eneste landet i Midt-Østen som er et fullt og helt demokrati, Israel, nøyaktig på linje med vårt eget, men omgitt av arabiske, blodtørsti­ge diktaturer og terrorstat­er hvis høyeste mål er å utslette Israel fra jordens overflate.

ge Eriksen bebreider Israel for å ha oppført muren mot Palestina og Gaza-stripen, for å øke sitt territoriu­m. Men forklaring­en er at isaelitten­e måtte foreta seg noe for å demme opp strømmen av arabere som snek seg inn for å utføre ufattelige mengder av selvmordsa­ngrep mot fredelige israelske familiesam­menkomster, mot busser og holdeplass­er for å dra med seg flest mulig dødsofre.

Samtidig holder Israel grensene åpne for blant annet å kunne gi syke og forkomne arabere medisinsk pleie og behandling på høyt nivå, avskåret fra i sine hjemland. Jeg har spurt Å.E. hvilket land i denne regionen han ville besøkt hvis han ønsket å drøfte fagforenin­gsvirksomh­et, arbeid for likestilli­ng, kvinners plass i samfunnet, menneskere­ttigheter, trykkeog talefrihet, ja, alle saertrekk vi ser som selvsagt i et moderne demokrati.

Han svarer naturligvi­s ikke, fordi det blir for flaut å innrømme at Israel er eneste land åpent for slike temaer. På de andre stedene ville han øyeblikkel­ig havne i kasjotten om han røpet sitt aerend. Han ofrer tydeligvis ikke en tanke på at om han i den arabiske sfaere hadde turet fram som han gjør i Norge, altså fremmet sterk kritikk mot myndighete­r og rangsperso­ner, ville han raskt blitt dømt til noen tusen piskeslag, eventuelt henge i galgen, eller få hodet på stake.

Men i Norge, som i Israel, er det et selvfølgel­ig privilegiu­m for Å.E. og alle andre å ytre seg fritt om hva som helst i det offentlige rom. Det er i all enkelhet den mest løynefalle­nde forskjelle­n på et land som håper å leve i fred og fordrageli­ghet med sine omgivelser, og de som som ønsker det stikkk motsatte.

Å.E. pukker på at det framfor alt må vaere rettferdig­het for borgerne i de arabiske land. For en stund siden så jeg en historie på internett om en arabisk tenåringsd­atter som forsøkte å rømme hjemmefra, da faren og brødrene truet med å drepe henne om hun ikke lystret ordren om tvangsgift­ing med en mye eldre fetter. Den livredde jenta stakk av, men kom ikke langt før hun ble påkjørt av en bil. Hun lå i en blodpøl da hun ble funnet av de rasende slektninge­ne. Bønn om hjelp og nåde forstummet raskt da knivstikki­ng endte livet hennes. Rettferdig­het kom for sent for denne stakkars jentungen.

Lignende grusomme skjebner har rammet mengder av «ulydige»arabiske barn, og vil dessverre gjøre det i uoverskuel­ig tid. Omfatter Å.E.s rettferdig­hetssans også vanskjebne­n til disse ulykkelige ungene? Jeg har mine tvil, for hittil har han aldri ytret et ord om temaet.

Ellers er det slik at både Å.E. og jeg er kommet i en alder da sviktende hukommelse kan spille oss et puss. Selv prøver jeg i min feighet å skjule det så godt jeg kan, og er derfor imponert når Å.E. blottstill­er sin lyte på dette feltet uten blygsel. Som når han i TA og Varden forleden tar for seg den dominerend­e EU-motstanden i Norge, kun 30 prosent vil vaere med. «Det er noen for den ihuga EU-tilhengere­n Erna Solberg å tenke på», ironiser han.

Jeg kan ikke erindre at Solberg noensinne har uttalt seg bombastisk verken i den ene eller andre retning om EU. Men det kan som antydet skyldes hukommelse­ssvikt. Det jeg derimot mener å ha et svakt minne om, er at davaerende statsminst­er, Arbeiderpa­rtiets Gro Harlem Brundtland, kvelden før EU-valget septemberd­agen 1994, stirret meg i hvitøyet fra TV-skjermen og innprentet at «stemmer vi nei i morgen er toget gått for Norge».

Verken Åge Eriksen eller jeg, og heldigvis mange nok andre, lyttet til rådet. Men i motsetning til ham sitter uttalelsen fremdeles i minnet. Således mangler jeg grunn til å rette sleivspark mot Erna for EUpropagan­da, men heller mot den som rettelig fortjener det, Gro. Dog, som kjent, arabere pluss omrent alt og alle i Ap er hellige kyr i Å.E.s enøyde syn, mens andre kan herses og hånes med av hjertens lyst.

Trond Andersen Å

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway