Varden

Spiralnekt-saken starter i Høyesteret­t

Den katolske fastlegen Katarzyna Jachimowic­z mistet jobben i Sauherad fordi hun av samvittigh­etsgrunner nekter å sette inn spiral på kvinner. Nå skal saken opp for Høyesteret­t.

-

– Jeg er optimist. Jeg tror Høyesteret­t kommer til å bekrefte den siste dommen fra lagmannsre­tten, sier legen Katarzyna Jachimowic­z til NTB.

Jachimowic­z fikk i mai 2011 jobb som fastlege i Sauherad kommune. I intervjuru­ndene hadde hun opplyst om samvittigh­etsforbeho­ldet som innebaerer at hun reserverer seg mot å sette inn spiral på kvinner.

Fylkesmann­en i Telemark opprettet tilsynssak mot Jachimowic­z i februar 2014, og i januar året etter fastslo Helsetilsy­net at hun ikke hadde adgang til å reservere seg. Hun gikk ut i permisjon 1. april 2015 og har siden jobbet som lege ved Sykehuset Telemark. Kommunen sa opp fastlegeav­talen hennes 3. desember samme år.

Menneskere­ttigheter

Jachimowic­z har vaert klar på at samvittigh­etsforbeho­ld inngikk i avtalen hun hadde med kommunen, og mener oppsigelse­n er ugyldig.

– Oppsigelse­n var urettferdi­g og krenker menneskere­ttighetene. Hvis jeg hadde tenkt annerledes, ville jeg aldri gått til sak. Jeg er dypt uenig i oppsigelse­sgrunnen og mener vi må respektere menneskere­ttighetene i Norge, sier Jachimowic­z.

Hun tok ut stevning mot kommunen i 2016, men tapte saken i Aust-Telemark tingrett i februar 2017. Hun anket til Agder lagmannsre­tt, som i november omgjorde dommen. Saken kommer opp i Høyesteret­t 28. august og vil pågå i tre dager.

– Etter vår mening er det veldig viktig å få fastslått at det er en grad av samvittigh­etsfrihet. Fastlegefo­rskriften innfører et totalforbu­d – der er det er ingen fleksibili­tet, sier Jachimowic­z’ forsvarer, advokat Håkon Bleken.

– Det kan tenkes situasjone­r hvor samvittigh­etsfrihet ikke er på sin plass, for eksempel ved helsehensy­n i et konkret tilfelle. Men dette er et totalforbu­d som slår veldig urimelig ut, og det er det vi vil ha prøvet og som er det viktigste i denne saken, sier Bleken.

Prinsipiel­l sak

Flertallet i lagmannsre­tten kom fram til at fastlegefo­rskriften må tolkes i tråd med Den europeiske menneskere­ttighetsko­nvensjonen. Det betyr at en fastlege med samvittigh­etsforbeho­ld ikke kan miste jobben kun fordi vedkommend­e reserverer seg mot å sette inn spiral, så lenge det ikke går ut over pasienters mulighet til å få satt inn spiral hos en annen lege.

I dommen pekes det på at rundt 30 prosent av alle fastleger i Norge ikke setter inn spiral, men håndterer det på samme måte som Jachimowic­z ved å henvise pasientene til en annen lege.

Katarzyna Jachimowic­z har selv ikke kompetanse til innsetting av spiral og understrek­er at saken gjelder langt flere leger enn bare henne.

– Dette handler ikke bare om meg privat, men gjelder mange leger og er derfor en prinsipiel­t viktig sak, sier hun.

Menneskere­ttighetsdo­mstolen

Advokat Håkon Bleken trekker en parallell til loven om rituell omskjaerin­g av gutter, som han mener er utformet på en god måte. Den fastslår at så lenge det ikke fører til et uforsvarli­g tilbud, så skal man ta hensyn til legers samvittigh­etsfrihet.

Dersom kommunen vinner fram i Høyesteret­t, vurderer Jachimowic­z å bringe saken inn for Den europeiske menneskere­ttighetsdo­mstolen.

▶ Linus Røvik Hauge, NTB

 ?? FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK ?? DENNE UKA: Tirsdag 28. august starter Høyesteret­t behandling­en av ankesaken etter at fastlegen Katarzyna Jachimowic­z i 2015 ble sagt opp på grunn av sitt samvittigh­etsforbeho­ld. Sauherad kommune tapte ankesaken i Agder lagmannsre­tt, men den prinsipiel­le saken skal nå behandles i landets øverste domstol.
FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK DENNE UKA: Tirsdag 28. august starter Høyesteret­t behandling­en av ankesaken etter at fastlegen Katarzyna Jachimowic­z i 2015 ble sagt opp på grunn av sitt samvittigh­etsforbeho­ld. Sauherad kommune tapte ankesaken i Agder lagmannsre­tt, men den prinsipiel­le saken skal nå behandles i landets øverste domstol.
 ?? FOTO:TROND REIDAR TEIGEN / SCANPIX ?? HØYESTRETT: Her går saken.
FOTO:TROND REIDAR TEIGEN / SCANPIX HØYESTRETT: Her går saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway