Varden

Langt flere ryper over hele landet

Etter flere år med svak utvikling viser tall fra Statskog et oppsving i rypebestan­den i hele Norge.

-

Tallene er fra perioden 4. til 20. august i samarbeid med jegerog fiskerfore­ninger over hele landet hvor Statskog forvalter jakt. Det er i alt telt ryper på 1.800 kilometer takserings­linjer for Statskog, noe som gir et rikt datagrunnl­ag.

– Det store bildet er svaert positivt. Det er alltid lokale variasjone­r, noe vi saerlig ser i Troms denne høsten. Men alt i alt tyder tallene på økende tetthet og kyllingpro­duksjon i hele landet, sier jakt- og fiskesjef Jo Inge Breisjøber­get i Statskog.

Tørkesomme­r

Det var knyttet ekstra stor spenning til om den ekstreme tørken i sommer kunne ha påvirket rypeutvikl­ingen negativt. Alt tyder på at kyllingene har evnet å finne føde, tross tørken.

– Rapportene våre tyder på at det er mye smågnagere, slik som mus og lemen. Dette er den store motoren for rypeutvikl­ingen. Spesielt reven vil i slike år snarere gå etter smågnagere enn rypekyllin­ger, sier Breisjøber­get.

Høstens rypejakt reguleres etter et nytt forvaltnin­gsopplegg som Statskog innførte i fjor. Dette har bakgrunn i Breisjøber­gets egen doktorgrad innen rypeforval­tning. Årets rypetellin­g og historisk jaktuttak legges til grunn, før det avklares hvilke begrensnin­ger som må innføres.

– Vi skal gjøre disse analysene nå og drøfte høstens jakt med brukerorga­nisasjoner. Gode takserings­tall virker i retning mindre regulering, men vi må ta høyde for lokale variasjone­r. Vi vil avklare dette i løpet av en ukes tid, sier Breisjøber­get.

Jakt fra 10. september

Statskog er landets største tilbyder av jakt og fiske og forvalter store områder i hele landet. I saerlig populaere områder tildeles jakt etter søknad og trekning.

Høstens rypejakt starter 10. september.

(NTB)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway