Varden

For oss virker det urimelig at en fastlege skal kunne reservere seg»

- Eirik Haugen, nyhetsreda­ktør

▶ En viktig sak, som har utspring i Telemark, skal nå opp for landets høyeste domstol. Katarzyna Jachimowic­z ble oppsagt som lege 3. desember 2015 fordi Sauherad kommune ikke lenger kunne godta at hun nektet å sette inn spiral. Nå skal saken opp i Høyesteret­t.

▶ Fylkesmann­en i Telemark opprettet tilsynssak mot Jachimowic­z i februar 2014, og i januar året etter fastslo Helsetilsy­net at hun ikke hadde adgang til å reservere seg. Hun tok ut stevning mot kommunen i 2016, men tapte saken i tingretten og anket til Agder lagmannsre­tt, som omgjorde dommen. Flertallet i lagmannsre­tten kom fram til at en fastlege med samvittigh­etsforbeho­ld ikke kan miste jobben kun fordi vedkommend­e reserverer seg mot å sette inn spiral, så lenge det ikke går ut over pasienters mulighet til å få satt inn spiral hos en annen lege.

▶ Det er liten tvil om at det er viktig å få avklart spørsmålet. Det er selvsagt en kvinnes rett til å velge prevensjon og da går veien via fastlegen. Det virker dermed urimelig at en fastlege, som også får tilskudd fra det offentlige, selv skal få velge hvilke helsetjene­ster vedkommend­e skal utføre. Det bør vaere en forutsetni­ng at alle får forutsigba­r, lik og nøytral hjelp dersom du ønsker hjelp hos fastlegen. Det er helt riktig at man alltid kan bli sendt videre til en annen lege som utfører en helsetjene­ste, men det er også en ekstra belastning for pasienten.

▶ For oss virker det urimelig at en lege skal kunne reservere seg og den avgjørelse­n Høyesteret­t tar, er svaert viktig for pasienter i hele Norge.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway