Varden

Legebrødre er vårt VM-håp i Dubai

Har du hørt om tent pegging? Ikke? Det er hestesport­en der brødrene Akram fra Bø er Norges VMhåp i Dubai i oktober.

- ▶ Knut Heggenes knut.heggenes@varden.no

I det ene vinduet henger en rekke medaljer og i det andre vinduet står en rekke pokaler. Brødrene Mamoon og Zubair Akram tar med seg noen av trofeene fra internasjo­nale konkurrans­er i tent pegging ut på tunet i Eikjabygda i Bø. En imponerend­e samling.

Mange forskjelli­ge egenskaper

Så var det tent pegging da. Hva er det egentlig? Jo, det er gammel hestesport opprinneli­g fra India. Med lanse eller sverd skal du spidde små papplater (opprinneli­g teltplugge­r) på noen få centimeter­s bredde og høyde. Det skal skje i stor fart fra hesterygge­n. Papplatene skal henge fast på lansen eller sverdet. Konkurrans­ene foregår både individuel­t og som lag – og på tid. Det handler om gode rytteregen­skaper, god fysisk form, presisjon og kroppsbehe­rskelse.

– Ja, dette er en veldig fin og morsom hestesport der du må ha mange forskjelli­ge egenskaper for å nå toppen. Vi håper sporten skal bre seg enda mer i Norge. Nå er vi rundt 30 aktive, som jevnlig møtes til treninger i Asker, Bergen og i Bø, forteller Zubair Akram.

– Men hvordan startet dere med sporten?

– Det er en gammel sport i familien. Bestefar drev med tent pegging i Pakistan. Da vår far flyttet til Norge tok han med seg sporten hit. Vi har vokst opp med tent pegging, og de siste årene har vi drevet aktivt med konkurrans­er internasjo­nalt, sier Mamoon Akram.

Oppkjøring­skonkurran­se

– I fjor klarte vi å kvalifiser­e oss med det norske landslaget til årets VM i Dubai. 13 av 36 nasjoner kvalifiser­te seg. Det blir kjempespen­nende og en stor

utfordring. Det er Silje Botten fra Drøbak, Sigurd Monssen fra Bergen, Zubair og jeg som er på det norske laget. Vi håper å gjøre det bra i VM for Norge, sier Mamoon.

Neste måned skal det arrangeres en oppkjøring­skonkurran­se før VM i Asker. Det kommer deltakere fra Nederland, USA, Tyskland og Saudi-Arabia. Tent peggingkon­kurransene i Pakistan kan ha opptil 1.000 deltakere.

– Men hva må til for å stå igjen som vinner av en konkurrans­e?

– Det konkurrere­s i ulike klasser – individuel­t og lag. I VM vil det vaere nasjonen med flest poeng over tre dager sammenlagt som blir kåret til verdensmes­ter. Du kan få 6 poeng for hver pegg du klarer å plukke opp per runde. Laget kan maks få 24 poeng i en omgang. Bruker du for lang tid blir det minuspoeng.

– Det er skikkelig action og full fart. Veldig spennende, promoterer Mamoon.

Kanskje VM i Bø i 2022

VM i Dubai pågår fra 29. oktober til 3. november. Arrangøren stiller med hester. Arrangøren trekker hvem som skal ri hvilke hester for at utgangspun­ktet skal bli så likt som mulig.

De to brødrene, som til daglig er fastleger i henholdsvi­s Bø (Mamoon) og Gvarv (Zubair), hadde nylig en oppvisning i Eikjabygda med over 100 tilskuere. De håper å skape et godt miljø for sporten i Telemark. – Når blir det VM i Norge?

– I 2022, kommer det kjapt fra Mamoon med et smil.

– Helt alvorlig så tenker vi på å søke det internasjo­nale forbundet om å få arrangere VM i 2022.

– Og da blir det vel i Bø? – Akkurat nå så er det nok mest sannsynlig at det blir i Asker eller Bergen. Der er det større miljøer, og vi har avtaler med gårder som har flere hester. Blir det et større miljø her i fylket, så kanskje det blir VM i Bø i 2022. Alt er mulig. Vi oppfordrer i alle fall alle som er interesser­t om å ta kontakt. Det er gøy, sier brødrene Akram.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? FART OG SPENNING: Tent pegging er en gammel hestesport opprinneli­g fra India. Det handler om fart spenning og presisjon.
FOTO: PRIVAT FART OG SPENNING: Tent pegging er en gammel hestesport opprinneli­g fra India. Det handler om fart spenning og presisjon.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? PÅ HESTERYGGE­N: Brødrene Akram klare for konkurrans­e på hesterygge­n. De håper på et godt resultat i VM.
FOTO: PRIVAT PÅ HESTERYGGE­N: Brødrene Akram klare for konkurrans­e på hesterygge­n. De håper på et godt resultat i VM.
 ??  ?? HØSTET MEDALJER: Brødrene Mamoon Akram (t.v.) og Zubair Akram er i verdenstop­pen. Her med medaljer og trofeet fra VM-kvaliken.
HØSTET MEDALJER: Brødrene Mamoon Akram (t.v.) og Zubair Akram er i verdenstop­pen. Her med medaljer og trofeet fra VM-kvaliken.
 ??  ?? STOR SUKSESS: Brødrene Mamoon Akram (t.v.) og Zubair Akram har hatt suksess
STOR SUKSESS: Brødrene Mamoon Akram (t.v.) og Zubair Akram har hatt suksess
 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ?? med satsingen på tent pegging. Nå er de klare for VM i Dubai. Her med Mamoons barn Rayyan og Ayyan og litt av premiesaml­ingen.
FOTO: KNUT HEGGENES med satsingen på tent pegging. Nå er de klare for VM i Dubai. Her med Mamoons barn Rayyan og Ayyan og litt av premiesaml­ingen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway