Varden

Nei til bru og kryss

Politikern­e i Porsgrunn sa nei til bru i Skjelsvikd­alen. De satte også spikeren i kista for avkjøring ved Moheim.

- Per.arne.rennestrau­m@varden.no

▶ Det blir heller ikke dobbeltkry­ss på Ås, slik tunge aktører i næringsliv­et har bedt om. I stedet blir det to halve kryss, ett ved Rød gård og ett ved Kjørholt.

Utvalg for Miljø og byutviklin­g brukte i går ettermidda­g en drøy time på første gangs behandling av regulering­splanen for ny E18 fra Langangen til Rugtvedt. Veien skal, etter ferske kostnadsku­tt på en milliard, koste omtrent seks milliarder.

Nye Veier fikk langt på vei sin vilje gjennom.

På ett punkt var politikern­e i Porsgrunn urokkelige. Som Varden antydet i tirsdagsav­isa, ble det enstemmig nei til bru på tvers av Skjelsvikd­alen. I stedet skal motorveien her gå i tunnel. Dette er stikk i strid med Nye Veiers spareforsl­ag.

Moheim-kryss

Et annet stridsspør­smål var traseen ved Herregårds­bekken. Et politisk flertall forkastet forslaget om å utrede det sørlige alternativ­et. Det er også dette som åpner for en avkjøring til og fra Moheim. Høyre og Frp ville vurdere begge alternativ­ene, men ble sablet ned av flertallet fra Ap, Sp, Rødt og By og Nær.

Det betyr at bare ett alternativ sendes ut på høring. Dermed tar politikern­e en kalkulert risiko. På grunn av kulturminn­er i området kan sentrale myndighete­r komme til å stikke kjepper i hjulene.

– Vi risikerer at departemen- tet setter foten ned og at vi må gå en ny runde, sa Robert Welfler fra Frp som også av demokratis­ke grunner ville legge alle alternativ­er ut på høring.

Tungvint

Welfler mener det er tungvint å ha en avkjøring på Lanner, langt unna Porsgrunns sentrum.

Welfler siktet til problemene med vogntog som kjører seg fast i Lillegårds­kleivene. Dagens E18 blir den nye tilførsels­veien til den nye motorveien.

Det lokale næringsliv­et, med blant andre Circle K i spissen, har krevd en kryssløsni­ng på Moheim. Det har også Herøya Næringspar­k og Grenland havn, som dessuten har forfektet at kommunen må satse et fullt kryss på Ås, i tråd med tidligere vedtak i forbindels­e med kommunedel­splanen.

▶ Per Arne Rennestrau­m

 ?? ILLUSTRASJ­ON: NYE VEIER ?? ETT ALTERNATIV: Bare dette alternativ­et ved Moheim/Herregårds­bekken skal utredes, på tross av at det kommer i konflikt med kulturminn­er i området.
ILLUSTRASJ­ON: NYE VEIER ETT ALTERNATIV: Bare dette alternativ­et ved Moheim/Herregårds­bekken skal utredes, på tross av at det kommer i konflikt med kulturminn­er i området.
 ??  ?? SEKS MILLIARDER: for Miljø og byutviklin­g brukte i går en drøy time på å behandle motorveien til seks milliarder kroner.
SEKS MILLIARDER: for Miljø og byutviklin­g brukte i går en drøy time på å behandle motorveien til seks milliarder kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway