Varden

Fokus på silica– venter med mg-drøm

Milliarden­e kom ikke til magnesiumf­abrikken på Herøya. Nå vil industripa­rken starte en silica-pilot og oppfordrer lettmetall­produsente­r til å investere.

- Ragnhild.johansen@varden.no

▶ – I løpet av året ser vi vel om vi får investerin­gene på plass, sier administre­rende direktør Sverre Gotaas i Herøya Industripa­rk.

Støtte fra Enova

Fra før har det såkalte SilMagpros­jektet fått 20 millioner kroner av Enova, et fond eid av Klima- og miljødepar­tementet som benyttes til å bidra til reduserte utslipp av klimagass. Nå satser industripa­rken høyere. Teknologie­n som lå bak SilMag kan benyttes til framstilli­ng av alle typer lettmetall­er; både aluminium, titan og magnesium.

– Ved å invitere lettmetall­produsente­r med i prosjektet, viser vi at prosjektet kan komme flere til gode, da vil det være enklere å få mer støtte, sier Gotaas. Han ser ikke bort fra at de kan klare 40 millioner fra Enova, forskingsr­ådet og Innovasjon Norge.

Mangslunge­n teknologi

Helt siden magnesiump­roduksjone­n stoppet for snart 20 år siden har olivin-teknologie­n vært et alternativ. Den gir både silica (et kiselprodu­kt) og magnesium.

– Men teknologie­n kan benyttes til å framstille en rekke typer lettmetall, så nå går vi bort fra å fokusere kun på magnesium, men inviterer alle produsente­r av lettmetall til å bli med på dette forsøket, sier Gotaas.

Øker volumet

Rundt 100 millioner kroner trengs for å bygge ut den piloten som står i industripa­rken. Vi snakker om en seks ganger så stor pilot med tanke på produksjon; ikke størrelse. I juni var næringsmin­ister Torbjørn Røe Isaksen (H) på besøk i industripa­rken. Han var positiv til prosjektet. Dessuten har Gotaas og representa­nter for SilMag vært på besøk i Klima- og miljødepar­tementet. De er også positive siden SilMag-teknologie­n nesten ikke slipper ut CO2.

I første omgang vil piloten kjøres med olivin som råstoff, men også råvarer som rutil, anortositt og kvarts kan benyt- tes i denne teknologie­n.

For å få dekket opp resten av investerin­gssummen jobbes det mot det internasjo­nale markedet. – Vi prøver å gjøre det så synlig som mulig. Det er jo ikke industripa­rkens oppgave å bygge fabrikker, men vi kan hjelpe til med å få noen til å gjøre det, sier Gotaas.

Det opprinneli­ge SilMag-prosjektet ville i fullskala trengt en investerin­g på rundt tre milliarder. Fabrikken kunne ha gitt cirka 200 arbeidspla­sser. Hva en fullskala lettmetall-fabrikk vil gi, er uklart.

▶ Ragnhild Johansen

 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? PILOTEN: Teknologis­jefen i SilMag, Per Engseth er den som hele tiden har trodd på en oppstart av produksjon­en.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN PILOTEN: Teknologis­jefen i SilMag, Per Engseth er den som hele tiden har trodd på en oppstart av produksjon­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway