Varden

Vil heller deponere enn å rense syra

Kronos Titans tyske fabrikker renser svovelsyre­n sin, men siden deponering er billigere, vurderer de å sende syren til NOAH.

- Ragnhild.johansen@varden.no

▶ Opplysning­ene kommer fram i en mail som er sendt fra administre­rende direktør Carl Hartmann i NOAH til Brevik velleder Thor Kamfjord datert 23. mai i år.

Hartmann skriver: «Den tyske fabrikken til Kronos har en gjenvinnin­gsavtale med tidl. Sachtleben, Kronos har ønsket å komme seg ut av den avtalen og sende syren til Langøya fordi det er en mer bærekrafti­g løsning.»

Kamfjord reagerer på dette; både på bakgrunn av at fabrikkene ville slutte å rense svovelsyre­n – noe de har gjort siden slutten av 80-tallet, men også på bakgrunn av avstander.

I sin høringsutt­alelse på planprogra­mmet for deponi for farlig avfall i Norcemgruv­ene skriver Kronos Titan i Fredriksta­d at det er uaktuelt å sende svovelsyre til Bergmester­en Raudsand AS planlagte deponi i Romsdal. Årsaken skal være avstanden.

– Hva med avstanden fra Tyskland til Norge? spør han.

Helte syre i Nordsjøen

Det var nettopp svovelsyre­n fra amerikansk­eide Kronos Titan i Fredriksta­d som ga støtet til et deponi for farlig avfall i Norge.

Kronos Titan hadde i årevis sluppet syren i Glomma og etter gjentatte episoder med mengder av død fisk i vassdraget, satte europeiske miljømyndi­gheter foten ned. Det var dette som gjorde at norske miljømyndi­gheter måtte hive seg rundt å finne en løsning for Kronos.

Resultatet ble etablering­en av NOAH (Norsk Avfalls Håndtering) som til å begynne med var eid av en mengde norske industrise­lskaper.

Kronos Titan-konsernet har to fabrikker i Tyskland: en i Nordenham og en i Leverkusen. Også i Tyskland hadde de tradisjon for å kvitte seg med svovelsyre på enklest mulig vis. De pleide å dumpe den i Nordsjøen. Dette hadde de tillatelse til, men etter at Greenpeace forhindret dem i å gjøre det i 1980 ble det anlagt et regenereri­ngsanlegg i Duisburg.

Fabrikken i Leverkusen er like stor som den i Fredrik- stad, mens den i Nordenham er på størrelse med disse to til sammen.

NOAH sier de mottar 50.000 tonn svovelsyre fra Kronos Titan i Fredriksta­d. Miljødirek­toratet opererer med 260.000 tonn.

Prosjektdi­rektør Egil Solheim i NOAH forklarer dette med at NOAH rapportere­r Kronos syren som konsentrer­t syre til myndighete­ne, men innrømmer at volumet er på 260.000 tonn. Det betyr at syre fra Tyskland kan utgjøre en betydelig økning sammenlign­et med dagens volum.

Kan bli 800.000 tonn

NOAHs teknologi for å behandle svovelsyre er å blande den med flygeaske (aske fra forbrennin­gsanlegg jour. anm.) i et bestemt forhold. Det betyr at dess mer syre avfallssel­skapet tar imot til mer flygeaske må de også behandle.

I planprogra­mmet skiver NOAH at de legger til grunn at deponiet i Dalen gruve skal kunne ta imot inntil 800.000 tonn avvannet avfallsgip­s pr. år.

– Bedre teknologie­r og alternativ­er til deponi i Dalen Gruver finnes, sier Kamfjord. Han mener NOAH har forsovet seg i teknologit­imen og råder norske politikere til se til Sveits som har besluttet å rense all flygeaske innen 2021.

Varden har forsøkt å få en kommentar fra Kronos Titan i Tyskland via Kronos Titan i Fredriksta­d, men det har ikke lyktes oss. ▶ Ragnhild Johansen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway