Varden

Hvorfor dårlig samarbeid?

Den senere tids mediedebat­t har satt søkelyset på norsk samfunnssi­kkerhet og beredskap. Eksempler er Sandberg-saken, Riksrevisj­onens undersøkel­se av oppfølging av objektsikr­ing og politirefo­rmen.

- Førsteaman­uensis, senter for beredskap og integrert krisehåndt­ering ved Universite­tet i Sørøst-Norge

Et område som ble kritisert i 22. julirappor­ten og som fremdeles diskuteres, er utviklinge­n av samvirke på tvers av sektorer og etater. Under partileder­debatten i forbindels­e med Arendalsuk­a 14. august stilte KrF-leder Knut Arild Hareide følgende spørsmål: «Hvorfor samarbeide­r ikke disse etatene bedre?».

Dette var et godt spørsmål som dessverre fikk liten debattoppm­erksomhet. Det kan ha sammenheng med at svaret til nå har vært «vet ikke». Men ny forskning fra Universite­tet i Sørøst-Norge (USN) ved Senter for beredskap og integrert krisehåndt­ering kan bidra til å belyse deler av dette spørsmålet.

Samvirke handler kort og godt om å arbeide sammen for et bestemt mål eller formål. Etter 22. juli-terroren i 2011 ble samvirke innført som nasjonalt beredskaps­prinsipp. Samvirkepr­insippet sier at «myndighete­r, virksomhet­er og etater har et selvstendi­g ansvar for å sikre et best mulig samvirke med relevante aktører og virksomhet­er i arbeidet med forebyggin­g, beredskap og krisehåndt­ering».

I følge Meldingen til Stortinget som introduser­te prinsippet, skulle samvirke utvikles gjennom økt søkelys på samvirkeøv­elser. Innføring av samvirkepr­insippet har ført til en oppblomstr­ing av øvelser der offentlige, private og frivillige beredskaps­aktører kommer sammen med mål om å stå best mulig rustet til å kunne håndtere framtidige kriser og katastrofe­r. Det er ingen tvil om at det å øve samvirke er bra, og til og med ofte lovpålagt. Men med tanke på hvor mye tid, penger og ressurser det brukes på å øve, hva vet vi egentlig om nytteverdi­en av denne typen øvelser?

Samvirke oppstår ikke naturlig bare ved at ulike aktører respondere­r på den samme hendelsen eller møter opp på samme skadested. Samvirke på tvers av sektorer må læres og utvikles. Internasjo­nal forskning på den opplevde effekten av samvirkeøv­elser er begrenset, men studier fra blant annet Sverige og England konkludert­e alle med det samme: At deltakerne opplevde at læringsutb­ytte og nytteverdi­en var begrenset. Om internasjo­nale funn også viste seg gjeldende i norsk kontekst, var ikke tidligere forsket på. Nå viser derimot ny forskning i regi av USN at dette er gjeldende også i Norge.

I en sammenstil­ling av seks store samvirkeøv­elser i perioden 2015-2018 ble deltakerne bedt om å rangere deres «opplevd grad av samvirke, læring og nytteverdi» på en skala fra 1) sterkt uenig til 5) sterk enig. Resultaten­e viste at opplevd grad av samvirke fikk et gjennomsni­tt på 3,76, læring 3,72 og nytteverdi 3.63. Kanskje ikke direkte dårlig, og relativt samsvarend­e med internasjo­nale funn, men fremdeles et tegn på at det er rom for forbedring.

Årsakene til at deltakerne føler at de ikke får maksimal nytteverdi ut av samvirkeøv­elser er mange og omdiskuter­te, men funn viste at øvelsene var preget av manglende fokus på variasjon, for omfattende organisato­riske og byråkratis­ke hierarkier, for stor grad av fokus på sektorspes­ifikke oppgaver, og manglende tillit på tvers av sektorene. Observasjo­ner viste også at øvelsene hadde en tendens til å være preget av en «jo større, jo bedre»-tankegang der den eksisteren­de antakelsen var at jo mer omfattende og komplisert øvelsen var, jo bedre var den. Dette er feil tilnærming.

Målet med en samvirkeøv­else er å lære deltakerne å jobbe sammen, ikke å svi av mest mulig kuler og krutt eller å vise hvor god man er til å løse profesjons­spesifikke oppgaver. Det kan man gjøre i an- Jarle Løwe Sørensen dre typer øvelser. For å få opp gradene av opplevd læring og nytteverdi, bør samvirkeøv­elser anses som verktøykas­ser, ikke permanente løsninger.

Øvelsene må ha et fokus på læring, fleksibili­tet, og sømløshet, ikke hierarki og formalitet. Samvirkeøv­elser bør utformes på en måte som gir deltakerne tilstrekke­lig tid og rom til sammen å teste, feile, stoppe opp og reflektere. Samvirke bør videre utvikles trinnvis og systematis­k. Dette er en utvikling som tar tid og krever kompetanse.

Det tas derfor til ordet for et kompetanse­løft når det kommer til øvelsespla­nlegging. Dette er på ingen måte ment som en kritikk av dagens øvingsarra­ngører. Dagens arrangører jobber godt og kontinuerl­ig med øvelsesutv­ikling og forbedring, men det er mulig gjennom å kombinere teori og praksis og å bli enda bedre.

 ?? FOTO: UNIVERSITE­TET I SØR-NORGE ?? SAMARBEIDS­ØVELSE: Fra en øvelse med flere etater involvert, oljevernøv­else fra Krogshavn i Langesund.
FOTO: UNIVERSITE­TET I SØR-NORGE SAMARBEIDS­ØVELSE: Fra en øvelse med flere etater involvert, oljevernøv­else fra Krogshavn i Langesund.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway