Varden

Hva er «den store løgna» om Israel?

- Borgeåsen

Under overskrift­en «Den store løgna om Israel», skriver bl.a. H.Øygarden, i Varden 21.08, om FNs hjelpeorga­nisasjon UNWRA følgende: «Denne FN-organisasj­onen som blei oppretta for å hjelpe «palestinar­ane» gjer det stikk motsatte. «Palestinar­ane» blir brukt i eit politisk spel mot Israel».

Det spørs med hvilke briller man ser. Hva er så UNWRA? FN har en egen organisasj­on (UNRWA) som arbeider for de over fem millioner registrert­e palestinsk­e flyktninge­ne som bor i Palestina (Vestbredde­n, Øst-Jerusalem og Gazastripe­n) og i nabolanden­e Jordan, Libanon og Syria.

UNRAWA ble opprettet i 1949. Målet var å ta vare på palestinsk­e flyktninge­r fra krigen som brøt ut da staten Israel ble opprettet i 1948. UNRAWAs hovedoppga­ve er å hjelpe palestinsk­e flyktninge­r med helsetjene­ster, skolegang, sosiale tjenester og humanitær hjelp. Organisasj­onen opererer først og fremst inne i palestinsk­e flyktninge­leirer, men har også kontorer i byer der det oppholder seg mange palestinsk­e flyktninge­r.

Mandatet til UNRWA er å hjelpe palestiner­e som flyktet under krigene i 1948-49 og 1969. I tillegg har etterkomme­re til disse flyktninge­ne også krav på beskyttels­e fra UNRWA. Til sammen utgjør dette 5,15 millioner palestiner­e. Det er kun de flyktninge­ne som oppholder seg i områdene som UNRWA jobber som har krav på UNRWAs beskyttels­e. Disse områdene er Palestina (Vestbredde­n, Gaza og Øst-Jerusalem), Libanon, Jordan og Syria.

Finansieri­ngen av UNRWA kommer nesten utelukkend­e fra frivillige bidrag fra FNs medlemslan­d, Norge, USA, EU, Storbritan­nia, SaudiArabi­a, Tyskland, Sverige, Japan, Kuwait og Sveits er blant landene som bidrar mest. I 2018 valgte USA å holde tilbake halvparten av den første utbetaling­en de har lovet UNRWA. (Donald Trump).

Norge arbeider for en jevnere byrdeforde­ling blant giver- landene og for å utvide gruppen av giverland. Den såkalte Giverlands­gruppen består i dag i hovedsak av USA, EU og vesteurope­iske land. (Som nevnt er det med hvilke briller man leser med).

En indikasjon på apartheid: 1. april 2015 ble Palestina også medlem i Den internasjo­nale straffedom­stolen (ICC9, og den 25.juni mottok ICC de første angivlige bevisene på israelske krigsforbr­ytelser mot Palestina. I tillegg til krigsforbr­ytelser er det mye som tyder på at den israelske behandling­en av palestiner­e faller innenfor FNs definisjon av apartheid. Konvensjon­en som forbyr apartheid anser det som en forbrytels­e mot menneskehe­ten.

Til den nye loven skriver H. Øygarden, at «vi» ikke har satt seg inn i den nye loven. Til det er å si: Den nye loven provoserer den arabiske befolkning­en som utgjør 20 prosent av innbyggern­e i Israel. 62 parlamenta­rikere stemte for 55 stemte imot og to avholdt seg fra å stemme.

Loven slår fast at hebraisk er landets nasjonalsp­råk. Tidligere hadde arabisk samme status som hebraisk. Arabisk får nå lavere status. Det er stor motstand mot den nye loven også blant den jødiske befolkning­en i Israel. Flere av de mest kontrovers­ielle i den nye loven, ble stanset. I det opprinneli­ge forslaget lå det bl.a, en klausul om at det i Israel kan etableres områder der kun jøder kan bo. Forslaget ble droppet da både president og riksadvoka­ten reagerte. (kilde: BBC og Reuters).

Som en kuriositet kan nevnes: «Jeg tror på vår moralske og intellektu­elle overlegenh­et, på vår evne til å tjene som modell for gjenfødels­e, av menneskehe­ten», skrev David Ben Gurion, Israels første statsminis­ter. (Forum nr. 3, 1957). Israel legger grunnlag for at vi fortsatt skal kunne utvikle oss henimot å bli et ekstraordi­nært folk.» Resolusjon fra 28. Sionistkon­gress, 1972 (Rasisme fornemmes i bunnen.)

Så er spørsmålet, hva er løgn i forannevnt­e?

Åge Eriksen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway