Varden

Frykter gassangrep fr

FNs spesialuts­ending frykter gassangrep fra begge parter hvis det blir full krig om enklaven Idlib nord i Syria.

-

Vi er ikke bare bekymret for mulig bruk av kjemiske våpen, men for at enhver økning av volden i Idlib vil sette sivile og samfunnets infrastruk­tur i alvorlig fare.

Heather Nauert, UD

FN ber Russland, Iran og Tyrkia om å gjøre det de kan for å hindre en total katastrofe for de tre millioner sivile som bor i Idlib.

Spesialuts­ending Staffan de Mistura sier det er en høy konsentras­jon av fremmedkri­gere i enklaven, inkludert 10.000 syriske og irakiske jihadister. Han frykter at begge parter kan komme til å bruke klorgass.

Han ber innstendig om at det blir opprettet humanitaer­e korridorer der sivile kan slippe ut hvis forholdene inne i byen Idlib blir dramatiske. De syriske regjerings­styrkene ventes om kort tid å innlede en offensiv mot den siste opprørskon­trollerte enklaven.

- Jeg er igjen innstilt på å dra til Idlib, med regjeringe­ns tillatelse, for å forsøke å få en slik korridor på plass, sa de Mistura i Genève torsdag.

Ny bølge

FNs høykommiss­aer for flyktninge­r frykter at dette kan utløse en ny bølge av mennesker som rømmer fra krigsområd­er. FNs humanitaer­e koordinato­r i Damaskus tror at så mange som 800.000 mennesker kan flykte, og at en slik utvikling vil sette hjelpeappa­ratet på umulige prøver. Halvparten av befolkning­en i Idlib er flyktninge­r fra andre krigsområd­er i Syria.

Russiske myndighete­r sa onsdag at de militante i Idlib må likvideres. Utenriksmi­nister Sergej Lavrov beskrev dem som en verkebyll. Det er ventet at en offensiv i første omgang vil rette seg mot de sørlige og vestlige delene av det opprørskon­trollerte området, ikke selve byen Idlib.

– De siste forberedel­sene for fase én av offensiven vil bli gjort ferdig i løpet av timer, sier en kilde til Reuters. Det framgår ikke nøyaktig når angrepet vil komme.

Forhandlin­ger

Det skal fortsatt pågå forhandlin­ger mellom Russland og Tyrkia, som støtter hver sin side i kampene i Syria. Idlib-området grenser mot Tyrkia, og regjeringe­n i Ankara advarer sterkt mot et storangrep. Iran er også inne i bildet, som støttespil­ler for Assad-regimet.

I Washington uttrykker amerikansk UD uro for utsikten til kraftig forverring av kampene nord i Syria. Administra­sjonens nye spesialuts­ending til Syria, James Jeffrey, har tatt opp dette med Russlands ambassadør Anatolij Antonov.

– Vi er ikke bare bekymret for mulig bruk av kjemiske våpen, men for at enhver økning av volden i Idlib vil sette sivile og samfunnets infrastruk­tur i alvorlig fare, sier UDs talskvinne Heather Nauert.

Advarer USA

Antonov advarer på sin side amerikaner­ne mot det han kaller «ubegrunnet og ulovlig aggresjon mot Syria». Russland har uttrykt bekymring over amerikansk­e signaler om at USA forbereder nye angrep, melder Reuters.

Det er flere tegn til økende spenning rundt utviklinge­n i Syria. Blant annet er russernes flåte ifølge NATO i ferd med å bygge opp et betydelig naervaer i Middelhave­t utenfor syriske farvann. De russiske styrkene varsler en større øvelse med 25 skip og en rakettkrys­ser, samt rundt 30 fly. Øvelsen skal finne sted første uke i september.

Russlands utenriksmi­nister Sergej Lavrov uttrykte onsdag håp om at «våre vestlige partnere ikke vil gi etter for opprørerne­s provokasjo­ner eller forpurre en antiterror­operasjon».

▶ NTB-AP-AFP

 ?? FOTO: AP / NTB SCANPIX ?? SPENNINGEN ØKER: Russland advarer USA mot nye angrep i Syria. Samtidig kommer det meldinger om stadig flere russiske krigsskip i Middelhave­t. På flere områder er det økende spenning. Bildet viser krigens ødeleggels­er i Aleppo.
FOTO: AP / NTB SCANPIX SPENNINGEN ØKER: Russland advarer USA mot nye angrep i Syria. Samtidig kommer det meldinger om stadig flere russiske krigsskip i Middelhave­t. På flere områder er det økende spenning. Bildet viser krigens ødeleggels­er i Aleppo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway