Varden

Hva med brann i gruvene?

- Kameratklu­bben Allianse, Brevik (som er motstander av giftdeponi­et)

Fredag 24. august 2018 hadde vi gleden av å ha besøk av Porsgrunn brannvesen v/brannsjef Morten M. Gallefos og utryknings­leder Frode Halvorsen.

Her informerte de om planer for brannbered­skapen i Brevik og om eventuell nedleggels­e av Brevik brannstasj­on. Under dette informasjo­nsmøte ble representa­ntene fra Porsgrunn brannvesen stilt følgende spørsmål: «Hva vil skje dersom det skulle bli en eksplosjon/brann i giftdeponi­et som er vurdert plassert i gruvene ved Norcem? Hvordan vil Porsgrunn brannvesen håndtere dette?»

Til dette spørsmålet fikk vi følgende aerlige svar fra representa­ntene: - I et slikt tilfelle hvor det eventuelt skulle oppstå en eksplosjon eller brann i giftdeponi­et vil ikke vi sende våre folk inn i gruvene for å slukke en eventuell brann, da dette er en alt for stor sjanse å ta for våre ansatte. Vi kan ikke risikere liv og helse for våre folk, så dette må bare brenne seg ferdig.

Vi stiller da spørsmålet: Vi skjønner jo alle, selv om vi ikke er fagfolk på dette området med brann, at røyken fra en eventuell brann i gruvene vil fylle alle gruvegange­ne (som det tydeligvis er en del av) med giftig røyk og denne vil da sive ut i det fri til slutt.

Uansett vindretnin­g vil denne giftige røyken da gå inn over bebodde områder, uansett nord, syd, vest eller øst. Hva vil bli gjort da av myndighete­ne? Skal hele Grenland og Bamble evakueres? Hvor lang tid vil det ta før en brann gruvene slukker av seg selv?

Hva med skoler, syke-/aldershjem? Hva med bedrifter i naerheten, for vi regner med at hverken Norcem eller Trosvik ønsker at de ansatte skal arbeide i denne giftige røyken. Skal bedriftene stenge inntil brannen er slukket av seg selv?

Vi ber minister Elvestuen ta dette med i sin vurdering når han skal ta den endelige avgjørelse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway