Varden

«Fattige», men likevel rike

- Stathelle

Fra tid til annen får vi dagens fattigdom beskrevet også under Dagsrevyen. Det kan vaere en morsom opplevelse for den som er født og oppvokst i Norge da det ikke var helt uvanlig at barn gikk sultne til sengs. Det var fattigdom.

En liten kort påminning om virkelighe­ten i 1939 da det var tre millioner av oss: 700.000 hadde ikke elektrisk strøm. Bare litt over en tredjedel av alle norske gårdsbruk hadde innlagt vann på kjøkkenet. 35 prosent av boligene i Oslo manglet vannkloset­t. Lista kan gjøres enda lengre. Det var pappas pengebok og stedet der du bodde som avgjorde om du kunne gå på realskolen.

Vi hadde rasjonerin­g fra september 1939 til 1952. Personbile­r var rasjonert helt fram til 1960. Fattigdom i dag er noe helt annet enn slik den var i 30-årene. Og takk for det! Noen av oss fikk anledning til å ta flere års yrkesutdan­ning like etter krigens slutt.

Når vi fra tid til annen møtes i dag, er avskjedsor­dene: «For en fantastisk ungdomstid vi hadde!» Målt med dagens standard var vi stakkarer som var lut fattige. Og vi som følte oss rike. Tenk å få gå på skole som gav oss et trygt yrke! Det var rikdom!

En laerd professor har sagt dette om krigen og fattigdomm­en: «Så får vi det paradoksal­e resultat at massefatti­gdommen i Norge forsvant nettopp i de årene da landet ble forarmet. Levestanda­rden sank nok for de aller fleste. Men mennesker føler seg fattige eller rike i forhold til andre.

Før krigen hadde de arbeidsløs­e, fiskere, skogsarbei­dere og småbrukern­e hatt grunn til å føle seg fattige. Nå kom de langt opp imot det nivå arbeidsfol­k i byene levde på, ingen hadde muligheter for å prange med noe stort forbruk. Mye større likhet betydde mye mindre «fattigdom».»

Godt med en laerd mann som ikke har mistet perspektiv­et! Arne Nygaard

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway