Varden

Grove påstander, feil grunnlag

- Med Hjerte for Skien

Tilsvar til Rishovds kritikk av gatekunstp­rosjektet. Sjelden har vi sett et leserinnle­gg med så alvorlige beskyldnin­ger basert på så feil grunnlag. Så vi korrigerer.

Påstand 1: «Gatekunst i Skien» er blitt et ukritisk, overfladis­k og forhastet prosjekt som hadde hatt mye å tjene på å kople seg opp til det profesjone­lle kunstmiljø­et .. Foreningen har i stor grad lagt premissene...» Vi kontaktet selvsagt både lokale kunstnere, en regional kunstneror­ganisasjon og det kommunale kulturkont­oret for å få til et samarbeid:

1. De lokale kunstnerne var enten for opptatt eller ikke interesser­t i gatekunst.

2. Kunstneror­ganisasjon­en kommuniser­te vi med på telefonen og pr. mail. Ingen respons.

3. Kulturetat­en hadde vi møte med, men de hadde ingen interesse av samarbeid. Men til tross for tidligere klarsignal for prosjektet, fikk vi etter det møtet plutselig alvorlig trøbbel: Kulturminn­evernavdel­ingen på fylket kom på banen og satte ned foten for alle veggene innenfor murbyen. Da forsvant all mulighet til spontanite­t og kunstneris­k frihet, vi måtte båndlegge oss mht farger og motiv. Vi fikk beskjed om å byggesøke alle veggene i murbyen.

Vi fikk også umiddelbar­t en henvendels­e fra vegvesenet, nå vedr. trafikksik­kerhet. De var mer fleksible, og endte med restriksjo­ner på to vegger. Inne i murbyen må kommunen selv ta ansvar for at den kunstneris­ke friheten ble strupet. Og hvor kom denne plutselige snuoperasj­onen egentlig fra? Om Rishovd har behov for å peke på noen for manglende kunstneris­k frihet, kan han altså rette pekefinger­en sin en annen vei, antageligv­is noe «closer to home».

Påstand 2: «Prosjektet er på ingen måte gatekunst! .. prosjektet viser at mangel på kunnskap om kunst er gjennomgåe­nde» Rishovds korte, statiske beskrivels­e av gatekunste­ns natur, er snever og forutsette­r at kunstforme­n ikke har beveget seg på tiår. Sannheten er at all kunst er i konstant bevegelse. Gatekunst har utviklet seg bort fra graffitimi­ljøet og har blitt en åpen kunstform for alle typer kunstneris­k utfoldelse utendørs. Den har faktisk blitt så stuerein at den har blitt henta inn i galleriene. Tidligere gatekunstn­ere som feks Banksey, Dolk og Pøbel tjener nå store penger på kunst både på lerret og trykk. Den smale definisjon­en i innlegget stemte muligens for 15 år siden.

Påstand 3: «Fra mitt ståsted ser Art for All ut til å tjene gode penger på å ha dårlig betalte dekoratøre­r...». Morsomt. Nøyaktig samme påstand har vi kun fått servert en gang før - på det ovenfor nevnte møte. Tilfeldig? Og kaller man en norsk kunstner med master i kunstmalin­g en «dekoratør»? Her viser Rishovd et avslørende behov for å nedsnakke prosjektet. Disse dyktige kunstnerne, noen av dem med mastergrad­er, noen direkte fra det internasjo­nale gatekunstm­iljøet, alle med jobber i hjemlandet, stiller opp for Art for All et par ganger i året. Dette er et frivilligh­etsarbeid de deltar i fordi det er noe de tror på, noe som er større enn dem selv. Alle kunstnerne har fått gratis reise, hotellopph­old, alle måltider gratis. I tillegg har de fått lønn. Art for All får også betalt, mye av det pløyes tilbake i humanitaer­t arbeid. Nuart, som Rishovd nevner, har kommersial­isert seg fullstendi­g, og har spinoffs på alt de driver med, noe de også blir kritisert for. Vi valgte altså å tenke humanitaer­t. Fortell oss at maleriet i Lundegata er dårlig, at meteoren til Victor Ash i Prinsesseg­ata er dårlig, at maleriet på Arkaden er dårlig. Og at gatekunste­n på jernbanebr­ygga, malt av lokale, unge gatekunstn­ere, er dårlig. Alle veggene er gjort i ren gatekunstå­nd og i fri kunstneris­k utfoldelse. Og fortell oss så, dersom disse veggene ikke er gatekunst - hvordan vi da skulle ha kontroller­t at dette ble «verdig gatekunst» etter din målestokk uten å ta fra dem n kunstneris­ke friheten som du først etterspør?

Innlegget baerer preg av et behov for å ta noen som har trådt inn i en annens domene. Og nettopp fordi innlegget er fullt av forutinnta­tthet og grove, uriktige påstander, styrkes dette inntrykket. Vi mener institusjo­nen Kunsthall Grenland bør beklage daglig leder Rishovds flora av feil og grovt misvisende beskrivels­er, og la oss få vite om de støtter utspillet hans.

Trine Fragell Meland, Helge Pedersen, Uwe Eichholz, Jan Oddmund Ødegård, Beate Waagø, Else Marie Skau, Jan Thore Øvrum og Trine F. Meland,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway