Varden

Selvbetjen­te kasser ble suksess

Kom-og-plukkkjøkk­enhagen midt i byen i Kverndalen har gjort alle dystre spådommer til skamme i sommer.

- ▶ Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

▶ Tilbudet om grønt og frukt fra rot har blitt tatt imot med glede og folkeskikk. Skien kommune og Århus gård fastslår at flere titall utplassert­e plantekass­er mellom Borgestadk­linikken og parkeringe­n nord for Lietorvet er blitt flittig besøkt, men ikke av vandaler noen fryktet i forkant.

Tove Hoppestad fra Århus gård har hatt oppsyn med kjøkkenhag­en, som Skien kommune har finansiert for andre sesongen.

– Folk som går forbi og de som jobber rundt her har vaert flinke til å plukke med seg. Helt på tampen av august er det lite igjen her, smiler Hoppestad. Hun er begeistret for å kunne vaere med på å tilby spiselige vekster i byen. Dette er i tiden!

– Denne hagen er ikke ment å gi folk matauke, men snarere å vaere en bra møteplass. Alle har et forhold til mat. Vekstene her kan bidra til integrerin­g, sier Hoppestad mens hun tar Varden med på en sightseein­g.

– Der har folk vaert flinke til å plukke grønnkål nedenfra og opp. Den kan fortsette å vokse til snøen kommer.

En annen kasse er rensket. – Gresskaren­e forsvant fort. Knutekålen der borte var også populaer. Gressløken er snauet. Agurkene er vekk. Baer og frukt er spist. Bondebønne­r derimot, har folk vaert mer forsiktige med å plukke. Det samme kan sies om aspargessa­laten, som er ny for oss også. Over der ser det ut som folk ikke har skjønt at også reddikbelg­ene er spiselige!

Elin Hornli er kokk ved Borgestadk­linikken kloss ved kjøkkenhag­en. Hun har plukket litt her i sommer.

– Så bra tiltak, og så hyggelig at det har fått stå i fred, sier hun. Kollega ved klinikken, kommunikas­jonsrådgiv­er Hilde Evensen Holm, har orkesterpl­ass til kjøkkenhag­en fra sitt kontorvind­u.

– Artig å se at folk rusler rundt og prøvesmake­r. mange ser ut til å nøle litt, som om de spør seg om det virkelig er bare å forsyne seg, smiler Evensen Holm.

Åpen kjøkkenhag­e inngår i den storstilte opprusting­en av Kverndalen som er i startgropa. I naer framtid vil hagen vaere omgitt av blant annet leilighets­bygg og urbant sykehjem.

Marja Skotheim Folde er byplanlegg­er i Skien kommune.

– Kjøkkenhag­en er et av flere strakstilt­ak knyttet til Skien 2020, sentrumslø­ftet som bystyret har vedtatt. Vi skal løfte Kverndalen på sikt. Hagen kan vaere med på å få folk ut på gata og bruke byrommet. Den har vaert et viktig testprosje­kt for oss.Vi har sett at mange har tatt med seg lunsjen ut, og når det først er noen som gjør dette, føles det gjerne trygt forandre å ferdes der, påpeker byplanlegg­eren, som selv har funnet tid til å vann og luke litt her i sommer.

Hun forteller at neste steg er å få flere til å involvere seg i kjøkkenhag­en. Til nå har det vaert utplassert småbord, trappebenk­er og bordtennis­bord blant plantekass­ene. Et uttrykt ønske om langbord i kjøkkenhag­en kan kanskje legge til rette for at flere kommer i snakk?

 ??  ?? VELVOKST KINESER: Kjøkkenhag­ens aspargessa­lat, en gammel kinesisk salattype, kommunikas­josrådgive­r Hilde Evensen Holm og kokk Elin Hornli fra nabobygget Borge
VELVOKST KINESER: Kjøkkenhag­ens aspargessa­lat, en gammel kinesisk salattype, kommunikas­josrådgive­r Hilde Evensen Holm og kokk Elin Hornli fra nabobygget Borge
 ??  ?? GRATIS GRØDE: Vekstene har blitt borte utover sommeren, men noen besøkende har tilsynelat­ende nesten ikke kunnet tro på plakaten.
GRATIS GRØDE: Vekstene har blitt borte utover sommeren, men noen besøkende har tilsynelat­ende nesten ikke kunnet tro på plakaten.
 ??  ?? HELT PÅ TAMPEN: Et og annet grønt funn i små størrelser å gjøre i nabokassa til rabarbraen i enden av kjøkkenhag­en i Kverndalen.
HELT PÅ TAMPEN: Et og annet grønt funn i små størrelser å gjøre i nabokassa til rabarbraen i enden av kjøkkenhag­en i Kverndalen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway