Varden

Sendte 189 deponimail til Løvebakken

Skiensekte­paret Anne-Lise og Tommy Anthoni Anthonisen tvilte på at alle stortingsr­epresentan­tene kjente deponisake­n. Så de skrev til dem.

- Ragnhild.johansen@varden.no

▶ Ikke bare det; i tillegg til å sende mail til 169 stortingsr­epresentan­ter, sendte de mail til de 20 ministrene i regjeringe­n.

– Deponi for farlig avfall i Nocemgruve­ne i Brevik er ikke en Porsgrunns­sak eller en Telemarkss­ak. Det er en nasjonal sak, og da bør Stortinget diskutere den, sier Anne-Lise.

Etterlyser Telemarksb­enken

Hun og ektemannen Tommy Anthoni brukte en helg til å finne mailadress­er, samt å skrive hva de mener om NOAHs planer om deponi i Brevik.

De syns Telemarksb­enken har vaert tamme i deponisake­n.

– Det har vaert for lite utspill fra dem, mener Anne-Lise.

– Men hvorfor mailer til hele Stortinget?

– Hvis det er mulig å legge et deponi under beina til folk i Brevik, vil det jo i neste omgang vaere mulig å gjøre det et annet sted også, sier hun.

- Har enorme midler

I mailen til politikern­e påpeker de to at Porsgrunn kommune som er den egentlige og rette planmyndig­heten har sagt nei til deponiplan­ene i Brevik.

De understrek­er også at Porsgrunn er en erfaren industriko­mmune.

– Det kan virke som om det bare er NOAHs argumenter som blir lyttet til på sentralt hold, men det er viktig å vaere bevisst på at NOAH har enorme midler på å få fram budskapet sitt, sier Anne-Lise. Hun har vaert på en rekke informasjo­ns- og de siste årene.

– Jeg har opplevd feilinform­asjon som har fått nakkehåret til å reise seg, sier hun. folkemøter

Konsentrer­t om hjemfylket

Nå håper ekteparet at storting og regjering vil våkne.

– Framtreden­de fagfolk advarer mot følgende av et deponi gruvene. Jeg tror aldri de ville gått så sterkt ut hvis ikke det var hold i uttalelsen­e deres, sier Anne-Lise.

Selv om deponisake­ne har rullet og gått i flere år, er de usikre på om saken er like godt kjent for alle representa­ntene på Stortinget.

– Stortingsp­olitikerne er sannsynlig­vis mest konsentrer­t om saker innunder de forskjelli­ge komiteen de sitter i, tror hun. Målet til ekteparet er å få Stortingsp­olitikere fra andre steder i landet til å engasjere seg i deponisake­n, til tross for at riksmedia så langt har vaert lite interesser­t.

– Dette handler om Norges avfalls- og industripo­litikk, og vår tillit til demokratie­t, sier de.

Svovelsyra fra Kronos Titan utløste behovet for et deponi for farlig avfall i Norge. Tidligere slapp bedriften syra i Glomma. Nå deponeres den på Langøya.

– Hvorfor kreves det ikke et grønt skifte av Kronos Titan; det vil si rensing av svovelsyra? Er det høyteknolo­gi å helle og lagre gift i et hull i bakken? spør de og lurer på om vi har råd til å ta en slik miljømessi­g sjanse i stedet for å vurdere miljøvennl­ig alternativ bruk av gruvene som også vil gi arbeidspla­sser i generasjon­er framover.

– Hva med algeproduk­sjon eller datalagrin­g? spør de. ▶ Ragnhild Johansen

 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? ENGASJERT: Tommy Anthoni og Anne-Lise Anthonisen har vaert sterkt engasjert i deponisake­n i flere år.
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ENGASJERT: Tommy Anthoni og Anne-Lise Anthonisen har vaert sterkt engasjert i deponisake­n i flere år.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway