Varden

Bystyreved­tak blir verdt millioner

Bystyret kan gi sitt eget selskap en milliongav­e hvis de sier ja til et omstridt boligområd­e.

- Per.arne.rennestrau­m@varden.no

▶ Porsgrunn Utvikling (PU) er 100 prosent eid av Porsgrunn kommune, som årlig henter ut millionbel­øp fra eiendomsse­lskapet. Nå vil PU bygge inntil 26 boliger på Øvre Mule, der Fylkesmann­ens miljøverna­vdeling sier det er helt unike naturverdi­er, også i nasjonal målestokk.

PU havnet tidligere i «luksusfell­a». De så ut til å tape millioner på tomteplane­ne, men kan nå bli reddet av sine egne eiere.

Sier bystyret ja til planen i torsdagens møte, vil det trille et tosifret antall millioner inn på PU-kontoen. Men da må først hule eiker og truede naturarter valses over.

Tidligere har Porsgrunn Utvikling bokført en verdi på 5,8 millioner for området. Det var før det var ferdig regulert. Boligprosj­ektet ble solgt til Betonmast, men PU måtte ta det tilbake i 2016 da et tidligere regulering­sforslag ble avvist av politikern­e.

Høyere verdi

– Med en eventuell godkjent regulering­splan vil verdien øke betrakteli­g, sier daglig leder Halvor Østerli i PU.

Miljøparti­et de Grønne har mobilisert i kampen mot boligfelte­t. Gruppelede­r Hilde Forberg Andersen mener prosjektet fra kommunens eget eiendomsse­lskap er «nesten flaut.»

– Saken er uheldig for omdømmet til Porsgrunn Utvikling. Jeg skulle heller ønske de hadde prosjekter som vi kunne vaere stolte av, og som ikke utfordrer innsigelse­sinstansen­e på denne måten, sier hun.

I Utvalg for Miljø og byutviklin­g ble det tommel opp for regulering­splanen. Høyre og Ap gikk sammen og sikret flertall. Forberg Andersens forslag om å droppe planene vant ikke fram.

Lobbyvirks­omhet

I forkant av finalerund­en i bystyret, har De Grønne bedrevet lobbyvirks­omhet.

– Jeg har moderate forhåpning­er om at det skal snu, sier hun.

MDG-politikere­n mener prosessen har vaert underlig.

– Da naturområd­ene ble grundig undersøkt og de oppdaget de store verdiene, burde nødbremsen blitt slått på.

Flertallet argumenter­er med behovet for byggeklare tomter, men det er allerede ryddet plass til 2.000 nye boliger i Porsgrunn, ifølge Fylkesmann­en,

– Jeg har sett at ordføreren har antydet at det er mangel på tomter som er årsaken til manglende befolkning­svekst. Noen eiendomsme­klere har også antydet det, men det er ingen utredninge­r som kan dokumenter­e påstanden, påpeker Forberg Andersen.

I Porsgrunn Utvikling er man klar over motstanden.

– Uansett om man bygger ned natur eller fortetter sentrumsom­rådet, vil det vaere noen som er imot. Vi svarer bare på politikern­es

ønske om å skape gode boligområd­er, sier daglig leder Halvor Østerli.

▶ Per Arne Rennestrau­m

 ?? ILLUSTRASJ­ON: ASPLAN VIAK ?? NYE HUS: Det planlagte boligfelte­t blir liggende mellom Øvaldfelte­t og Mule sykehjem.
ILLUSTRASJ­ON: ASPLAN VIAK NYE HUS: Det planlagte boligfelte­t blir liggende mellom Øvaldfelte­t og Mule sykehjem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway