Varden

De fem omkomne var inne i bilvraket

Alle de fem omkomne var inne i bilen da Frode Fredriksen og kjaeresten kom til ulykkesste­det.

- Jon-inge.hansen@varden.no

▶ Kjaerestep­aret fra Drammen var blant de første som kom til svingen der veteranbil­en hadde kjørt i fjellvegge­n.

Ifølge Fredriksen er det ikke riktig som det tidligere har vaert skrevet flere steder, at ulykkesbil­en var en åpen bil. Det var en lukket Cadillac coupe, 1959 modell. Da Fredriksen kom til ulykkesste­det samme med kjaeresten sin, Hilde Katrina Aanekre, hadde allerede noen andre stoppet, åpnet fordøra på førersiden, og forsøkt å få ut personene inne i bilen.

Trykket sammen

Ifølge ulykkesgra­nskerne i Statens vegvesen er det et stort problem med gamle veteranbil­er at karosserie­t tåler kollisjon vesentlig dårligere enn moderne biler, og at det ikke er krav om sikkerhets­belter i bilene.

Ulykkesbil­en hadde ikke sikkerhets­belter. Det stemmer med Fredriksen­s opplevelse av ulykkessit­uasjonen:

– Utenpå så bilen ganske intakt ut, men inni var den helt sammentryk­t, sier Fredriksen.

– Veteranbil­er har ikke den samme karosseris­ikkerheten som nyere biler. Bedre karosseri og bruk av bilbeltet er to av de viktigste årsakene til at antall dødsulykke­r i trafikken har gått ned, sa seniorrådg­iver Kirsti Huserbråte­n i Statens vegvesens ulykkesana­lysegruppe (UAG) i Region sør til Varden mandag.

Møtte en tragedie

Den første Twitter-meldingen politiet sendte ut var at det var en person fastklemt, og senere at det var en dødsulykke uten spesifiser­t antall omkomne.

Fredriksen og Aanekre kom til svingen nederst i Svineroive­gen bare minutter etter kollisjone­n, og for de første på ulykkesste­det var det tidlig klart hvilken tragedie de hadde havnet opp i. Det var en av de alvorligst­e trafikkuly­kkene i Norge på mange år, med fem døde.

– Jeg sjekket puls, men fant ingen, sier Fredriksen.

Slik han oppfattet det var allerede fire av de fem døde da brannvesen­et ankom stedet.

Alle som var på ulykkesste­det forsøkte å hjelpe de fem i vraket. En person forsøkte å kommuniser­e med den skadde som senere omkom.

– All honnør til de som var der, de gjorde sitt beste for å hjelpe, sier Fredriksen.

Kjaerestep­aret har i ettertid mest kaotiske tanker om det de helt uforberedt kom opp i.

«Et uendelig kaos»

Overfor VG, som først intervjuet paret fra Drammen, beskriver de situasjone­n som «et uendelig kaos».

– Det var glasskår over alt, og jeg husker forferdeli­ge bilder fra stedet, sier Aanekre til VG.

– Opplevelse­n framstår som tåkete. Alle forsøker å gjøre sitt beste, men ikke vet helt hva man skal gjøre. Det mest dekkende er «kaotisk,» sier Frode Fredriksen.

▶ Jon-Inge Hansen

 ?? FOTO: TORE KRISTIANSE­N, VG ?? PÅ ULYKKESSTE­DET: Hilde Katrina Aanekre og Frode Fredriksen var blant de første som kom til svingen der veteranbil­en hadde kjørt i fjellvegge­n.
FOTO: TORE KRISTIANSE­N, VG PÅ ULYKKESSTE­DET: Hilde Katrina Aanekre og Frode Fredriksen var blant de første som kom til svingen der veteranbil­en hadde kjørt i fjellvegge­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway