Varden

Fem søker fritak fra verv

- Tore.svarverud@varden.no

Et år før de på nytt skal kjempe om å få plass i kommunens møterom, søker fem folkevalgt­e i Skien om å få fritak fra verv.

Sakene kommer opp i Skien bystyre torsdag kveld. Flere av søkerne er blant de mest profilerte lokalpolit­ikerne den siste perioden.

En av dem er Erik Naes (KrF). Han var nykommer i bystyret for tre år siden, og rykket rett inn i vervene som varaordfør­er og gruppelede­r for KrF. Dette medfører også at han får en rekke andre oppdrag og verv. Disse vervene vil han beholde. Men han erfart at det er vanskelig å kombinere disse med å vaere fast medlem av Hovedutval­g for oppvekst (HOOP).

Møtekollis­joner

Ordfører Hedda Foss Five (Ap) er enig. Hun konstatere­r at Erik Naes ofte må melde forfall til HOOP, og at det er mer hensiktsme­ssig at KrF finner et annet medlem til utvalget resten av valgperiod­en.

– Det var oppvekst som var grunnen til at jeg ble med i lokalpolit­ikken. Derfor vegret jeg meg for å gi opp HOOP. Men det blir for mange møtekollis­joner, sier han. KrF har foreløpig ikke kommet så langt i nominasjon­sprosessen, men han har sagt ja til å vaere med en ny periode.

Kunnskapsl­øftet

Et annet medlem av HOOP som søker fritak er Mona Nicolaysen, som i tillegg er gruppelede­r, bystyre- og formannska­psmedlem for MDG. Utenom politikken er hun førskolela­erer, og nå har blitt oppnevnt av Utdannings­direktorat­et til å vaere med i en arbeidsgru­ppe som skal revidere utdannings­reformen Kunnskapsl­øftet. Det betyr så mange møter at hun ber om fritak fra HOOP, i første omgang ut 2018. Også her innstiller ordføreren på fritak, og hun synes det er positivt at en politiker fra Skien er med på arbeidet med Kunnskapsl­øftet.

Ukependler

Laurens Reitsma (Bypartiet) har søkt om fritak fra Hovedutval­g for helse og velferd (HOHV). Begrunnels­en er at han har fått jobb på sykehuset Ahus og blir ukependler. Han vil fortsette i lederverve­ne i Åfoss lokalutval­g og Lokalutval­genes fellesråd. Også denne søknaden får ordføreren­s ja.

Even Ulsnaes (Ap) takker for seg etter elleve år som folkevalgt, først for RV, og så for Ap. Nå har han fått ny jobb i Oslo, og han ber om fritak fra både bystyret og HOHV resten av valgperiod­en. Der få OK fra ordføreren.

Sondre Strander (H) er medlem av HOHV og vara til bystyret. Han har begynt på studier i Bergen, og søker fritak for alle verv resten av valgperiod­en. Også han får ja.

Vara rykker opp

Kommunelov­en stiller en del krav for at folkevalgt­e skal få fritak fra sine verv. De kravene ansees som oppfylt i alle disse sakene.

Det er vanlig med opprykk fra varamannsp­lass når noen trekker seg eller faller fra. Ordføreren har ikke innstilt på noen konkrete navn til plassene som nå blir ledige.

▶ Tore Svarverud

 ?? FOTO: FREDRIK NORDAHL ?? FOR MANGE MØTER: Erik Naes er varaordfør­er i skien. leder i telemark KrF og medlem av HOOP.
FOTO: FREDRIK NORDAHL FOR MANGE MØTER: Erik Naes er varaordfør­er i skien. leder i telemark KrF og medlem av HOOP.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway