Varden

Lagde veske av denslitte, gamle buksa

Gammelt og utrangert kan bli nytt og spennende. Det vet elevene ved Helgen montessori­skole mye om.

- ▶ Andreas Soltvedt andreas.soltvedt@varden.no

Gjenbruk har preget oppstarten etter sommerferi­en for elevene ved montessori­skolen i Helgen.

Elevene har jobbet på tvers av klassetrin­nene med temaet og hadde før dette også i oppgave å lage en gjenbrukst­ing i løpet av ferien. Sjetteklas­singen Lilly Baelldal har blant annet jobbet fram sin egen veske av et gammelt buksepar og en fingerhekl­ing hun selv har komponert.

Fra gammelt til noe helt nytt

– Jeg fikk buksa av bestemoren min, men vet ikke helt hvem som har hatt buksa før, forteller Lilly om den svaert forseggjor­te veska hun har laget blant annet etter å ha tatt i bruk symaskin.

– Først klippet jeg opp baksiden av buksa. Den hadde en ferdig søm på siden. Så sydde jeg stoffet sammen, og med fingerhekl­ingen ble det en veske ut av det. Jeg brukte noen bånd jeg fant som pynt. Veska har også en «hemmelig» lomme på baksiden, forteller sjetteklas­singen.

– Hva tenker du om bruk av veska?

– Jeg skal nok bruke den. Kanskje hvis jeg skal på butikken, tror Lilly.

– Et kult prosjekt

– Hva tenker du om det å kunne lage nye ting av gamle ting og ting man ikke har bruk for lenger?

– Jeg synes det er et kult prosjekt. Vennen min laget en lampe av skjeer. Det er liksom bare å bruke fantasien. Det er ikke noe annet å gjøre enn det, mener den unge veskedesig­neren.

Sommerleks­eoppgaven som elevene har utført, hadde ett klart krav: Ingen hadde lov til å kjøpe noe for å lage det de bestemte seg for. Temaet ble blant annet valgt fordi Helgen montessori­skole er en sertifiser­t FN-skole. Dette innebaerer også at skolen arbeider mye ut ifra FNs baerekraft­smål.

Vips var flasken et pennal

Elev Ingrid Polit Waerstad (12) fra Skien mener det er viktig å arbeide med nettopp gjenbruk som tema.

– Hvorfor er det viktig? – Fordi det betyr mye å bruke ting om igjen, slik at man unngår å bruke nye ressurser hele tiden når man kan bruke gamle, sier Ingrid. Selv kom hun på ideen om å lage et pennalhus av en plastflask­e.

– Jeg har pennal fra før, men nå har jeg begynt å bruke «flaskepenn­alet» til tusjene mine, forteller Ingrid Polit Waerstad.

 ??  ?? ARBEID I GRUPPER: Her (f.v.) Anne Mathilde Schwaiger Thorsberg, Håkon Johannes Bjerva, Lilly Baelldal og Ingeborg Skifjeld.
ARBEID I GRUPPER: Her (f.v.) Anne Mathilde Schwaiger Thorsberg, Håkon Johannes Bjerva, Lilly Baelldal og Ingeborg Skifjeld.
 ??  ?? MEKKET SIN EGEN BIL: August Indgjerd (12) har lagd sin egen rullende doning ved hjelp av papp, to kulelagre og en legobit.
MEKKET SIN EGEN BIL: August Indgjerd (12) har lagd sin egen rullende doning ved hjelp av papp, to kulelagre og en legobit.
 ??  ?? GJENBRUK SOM TEMA: Lilly Baelldal (10) (t.h.) designet, sydde sammen og heklet sin egen veske med utgangspun­kt i et utrangert buksepar. – Et kult prosjekt, synes Lilly om oppstartst­emaet ved skolen sin.
GJENBRUK SOM TEMA: Lilly Baelldal (10) (t.h.) designet, sydde sammen og heklet sin egen veske med utgangspun­kt i et utrangert buksepar. – Et kult prosjekt, synes Lilly om oppstartst­emaet ved skolen sin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway