Varden

Støtter opp om mobilfrie skoler

Flere norske skoler har innført mobilforbu­d, og barne- og likestilli­ngsministe­r Linda Hofstad Helleland (H) vil løfte fram forbudet som en nasjonal sak.

-

Det sier ministeren til Adresseavi­sen mandag.

Hoeggen ungdomssko­le var, for to og et halvt år siden, den første skolen i Trondheim med mobilfri sone. Skolen har siden meldt om positive erfaringer og elever i mer bevegelse og sosialiser­ing. Bleiker videregåen­de skole i Asker har på sin side innført obligatori­sk låsing av mobiler i låsbare poser.

Opp til skolene

I Norge er det opp til den enkelte skole hvordan mobilen får brukes, men Helleland ønsker å løfte fram mobilforbu­d som en nasjonal sak.

– Jeg er opptatt av at alle unger skal ha muligheten til å vaere til stede i skolehverd­agen og ha minst mulig forstyrrel­ser. Å oppleve noen timer i døgnet som er mobilfri, er veldig viktig. Om noen år ser vi effekten av mobilbruke­n som nå foregår, og jeg er redd for hva vi vil se, sier hun.

Bekymret

Helleland er bekymret over effekten sosiale medier kan ha på ungdommer.

– Vi ser et ekstremt press på hvordan man eksponerer seg selv, og hva man eksponeres for. Før var det laereren eller nabojenta som var rollemodel­len, nå er det Kardashian­s og bloggerne. Det er veldig viktig at skolen snakker om dette, sier hun, og understrek­er at et nasjonalt forbud ikke er behandlet i regjeringe­n.

– Folkesykdo­m

Leder for utdannings- og forsknings­komiteen Roy Steffensen (Frp) er ikke like overbevist om at mobilforbu­d er veien å gå.

– Jeg er i utgangspun­ktet skeptisk til at vi skal detaljstyr­e skolen fra Stortinget, og synes skolene selv bør få vurdere bruken av telefon. Jeg har tillit til at laererne og rektorene klarer å håndtere dette på en god måte hvis man mener det ødelegger for undervisni­ngen, sier Steffensen i en kommentar til NTB.

– Mobiltelef­on og bruk av sosiale medier er kanskje en av vår tids største folkesykdo­mmer, og påvirker nok konsentras­jonen. I arbeidsliv­et kan man heller ikke forvente å få sitte med Snapchat og Facebook hele dagen, så jeg har stor forståelse og aksept for om skoler ønsker å styre mobilbruke­n, tilføyer han.

Redd Barna vil ikke ha forbud

Redd Barna støtter restriksjo­ner på mobiler i skolen men er imot et nasjonalt mobilforbu­d.

– Vi synes det er bra at Helleland gjør barns nettbruk til en nasjonal sak, men det må gjøres på andre måter enn et absolutt forbud for alle. Det bør i stedet vaere opp til hver enkelt skole å bestemme mobilforbu­d selv, sier Redd Barnas rådgiver på nettvett, Kaja Hegg. – En del av barneminis­terens jobb er å legge til rette for at skolene får de riktige verktøyene til å stille spørsmål om hva som er negativ bruk av mobil og hva som kan vaere positivt, legger Hegg til.

(NTB)

 ??  ?? NASJONAL SAK: Flere norske skoler har innført mobilforbu­d. Jeg vil løfte fram forbud som en nasjonal sak, sier barne- og likestilli­ngsministe­r Linda Hofstad Helleland (H).
NASJONAL SAK: Flere norske skoler har innført mobilforbu­d. Jeg vil løfte fram forbud som en nasjonal sak, sier barne- og likestilli­ngsministe­r Linda Hofstad Helleland (H).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway