Varden

Tyfonen Jebi rammet Japan

-

Med vindkast på opptil 60 meter per sekund har tyfonen Jebi truffet Japan. Uvaeret er det kraftigste i landet på 25 år.

– Jeg ber det japanske folk om å gjøre det dere kan for å beskytte deres liv, sier statsminis­ter Shinzo Abe.

Han oppfordrer folk til å evakuere i tide. 1,2 millioner mennesker i den vestlige delen av landet har fått beskjed om at de bør evakuere. Over 700 flyginger og en rekke tog er innstilt.

Jebi traff vestkysten tirsdag midt på dagen lokal tid. Japanske meteorolog­er har advart om mulige jordskred, flom, stormflo, lynnedslag og tornadoer.

Uvaeret traff land i naerheten av områder som ble rammet av flomkatast­rofen som kostet over 220 mennesker livet i begynnelse­n av juli.

Gigantby rammes

Jebi er den kraftigste tyfonen i Japan siden 1993, ifølge meteorolog Ryuta Kurora ved den nasjonale vaervarsli­ngen i Japan.

På morgenen tirsdag lå stormen 90 kilometer utenfor kysten, og allerede da hadde den vindkast på opptil 60 meter per sekund.

Det vedvarende vindstyrke­n er blitt målt til 45 meter per sekund. 33 meter per sekund regnes som grensen for orkan.

Osaka, en av verdens største byer, er blant dem som får merke uvaeret. Det gjør også Kobe og Kyoto.

Flom og hetebølge

Det er ventet opptil 500 millimeter nedbør i Tokai-regionen og 400 millimeter i regionene Kinki og Kanto, som omfatter Tokyo, fram til onsdag morgen.

En rekke barne- og ungdomssko­ler er stengt av sikkerhets­hensyn. Myndighete­ne advarer om bølger på opptil tolv meter.

I løpet av sommeren ble Japan rammet av to ekstreme vaerhendel­ser. Flommen og jordskrede­ne i starten av juli, landets verste vaerkatast­rofe på mer enn tre tiår, ble utløst av rekordkraf­tig regn.

Kort tid senere ble landet utsatt for en hetebølge som kostet over hundre mennesker livet. I byen Kumagaya steg gradestokk­en til 41,1 grader – den høyeste temperatur­en registrert i Japan noen gang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway