Varden

Endelig er de klare for VM

-

Kvinneland­slaget i fotball er VM-klar for åttende gang av like mange mulige. Europamest­er Nederland ble slått 2-1 i gruppefina­len og sendt ut i toeromspil­l.

– Det er så deilig, vi har jobbet så hardt for dette her. Vi har vist alle hvor gode vi er, sa landslagss­jef Martin Sjögren til NRK.

Da hadde han nettopp sett sine jenter ta seg til neste års VM i Frankrike i et nervepirre­nde oppgjør mor Nederland.

Norge ga europamest­rene sjokkbehan­dling fra start, og før det var spilt seks minutter sto det 2-0 etter scoringer av Ingrid Syrstad Engen og Isabell Herlovsen. Norge hadde to avslutning­er i stolpene i første omgang og kunne ha punktert kampen før pause, men Nederland overtok kommandoen etter sin redusering i det 31. minutt.

Forsvarska­mp

I annen omgang utviklet det seg til en ren forsvarska­mp for de norske, som innbitt slo ring om ledelsen som utgjorde forskjelle­n mellom jubel og fortvilels­e.

Nederland la det norske målet under massivt press, men klarte ikke å spille seg til mange virkelig store sjanser mot norske spillere som gang på gang ofret seg i duellene for å frede eget mål. Mot slutten bredte frustrasjo­nen seg hos gjestene, og Norge var da naermere et tredje mål enn Nederland var utlignings­målet som ville gitt VM-billett.

På overtid var det skummelt da Vålerenga-spiller Sherida Spitse slo en frispark-frekkis på mål, men Ingrid Hjelmseth lot seg ikke lure.

Etter to tunge tap mot Nederland i fjor endte det med en svaert etterlengt­et seier som gjør at Martin Sjögrens lag er klart for VM-sluttspill­et i Frankrike neste sommer. Europamest­rene må ut i omspill mellom fire gruppetoer­e om Europas siste VM-billett.

Norge er fortsatt et suverent hjemmelag når det gjelder VM-kvalifiser­ing, og i den 32. hjemmekamp­en kom den 31. seieren.

Drømmestar­t

Kampen kunne knapt startet bedre for de norske. Først vant de et hjørnespar­k etter fint samspill mellom Guro Reiten og Kristine Minde. Caroline Graham Hansen skrudde corneren mot lengste stolpe, der den ble møtt av kaptein Maren Mjelde. Hun sendte den tvers over målgården, og Engen banket den opp i nettaket.

Halvannet minutt senere, før nederlende­rne fikk summet seg, doblet Herlovsen ledelsen. Hun duellerte med Dominique Bloodworth på et oppspill fra Lisa-Marie Utland, fikk ballen forbi stopperen og skjøt stolpe-inn.

Nederlende­rne var tydelig rystet, og poenget de trengte for å bli VM-klare virket plutselig fjernt.

??  ?? JUBEL: Norge jubler etter første scoring mot Nederland i en spennende kvalifiser­ingskamp spm endte med 2-1 til Norge.