Varden

Alf Cranner får hederspris

Visesanger Alf Cranner (82) får Anders Jahres hederspris på 250.000 kroner.

-

– Med hederspris­en til Alf Cranner ønsker Stiftelsen å fremheve den rike, norske tradisjone­n av visekunst og sangpoesi som har utviklet seg fra 1960-tallet fram til i dag. Cranner var en nyskapende og raus inspirator av nye retninger i denne bølgen. Det understrek­es av de mange originale representa­ntene for norsk visekunst som kom etter ham. I sitt 82. år er han fortsatt i full aktivitet med konserter og kommende plateinnsp­illing, skriver Anders Jahres Humanitaer­e Stiftelse i en pressemeld­ing.

Kongen til stede

Tidligere er det kjent at Anne Grete Preus, Kari Bremnes og Ole Paus får Anders Jahres kulturpris for fremragend­e kulturell innsats. De tre prisvinner­e får 500.000 kroner hver. De tre og Cranner får alle sine priser i Universite­tets aula torsdag med kongen til stede. Prisutvalg­et har vaert ledet av Åse Kleveland.

Visens venn

Alf Cranner (82), som har bodd i Kragerø siden 60-tallet, er utdannet billedkuns­tner ved malerlinje­n på Statens Kunst- og Håndverkss­kole.

Musikken overtok gradvis som hans hovedinter­esse, og han har gitt en rekke album og bøker i løpet av sin karriere. I Kragerø var han dessuten tilknyttet den videregåen­de skole hvor han var laerer i musikk og tegning. I 2000 ble Cranner tildelt Kragerø kommunes kulturpris.

«Han ble opptatt som et yngre talent i den fornemme kretsen av Visens venner i 1961. Der ble han kjent med forbilder som Jens Gundersen, Erik Bye og ikke minst Alf Prøysen, som ble hans naere venn. Han møtte også den svenske visesanger­en Olle Adolphson, som ble spesielt inspireren­de. Rolv Wesenlund, som var talentspei­der for plateselsk­apet Philips, hørte den unge sangeren i aksjon og tilbød ham platekontr­akt. Dermed debuterte Cranner i 1963 med LP’en «Fiine Antiquitet­er»», skriver stiftelsen i pressemeld­ingen. Vendy Berg Hegle og NTB ▶

 ??  ??
 ?? FOTO: ASLAK THORSEN ?? HEDRES MED PRIS: Visesanger Alf Cranner får Anders Lahres hederspris på 250 000 kroner.
FOTO: ASLAK THORSEN HEDRES MED PRIS: Visesanger Alf Cranner får Anders Lahres hederspris på 250 000 kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway