Varden

Smålig fra regjeringe­n

- Lars-Arne Høgetveit sivilagron­om

En liten hamburger på Cirkle K, kr 56,- pr norske innbygger i friske midler, ble en del bønder avspist med i en «krisepakke» fra staten 30. august etter århundrede­s tørkekrise både med hensyn til vann og ekstremtem­peraturer som gav store utfordring­er for Norges matproduks­jon.

Importen blir rekordhøy bl.a. av mat- og fòrkorn og noen grøntprodu­kter kan gå tomme i butikkhyll­ene utover høst/vinter på grunn av at krisen er europeisk. Og enda verre; også i flere andre land internasjo­nalt som er tunge på eksport av bl.a. mat- og fòr korn. Kun 10 prosent av verdens kornproduk­sjon legges ut for internasjo­nalt salg.

Jeg nevnte for en kollega for noen dager siden at alt under 2 milliarder i en krisepakke med friske midler vil vise alvorlig svikt i dømmekraft­en fra Staten som er pålagt ett ansvar for 5,3 millioner innbyggere i dette landet. Selvforsyn­ingen er på 38 prosent av mat – resten må importeres. Vi trenger flere bønder, ikke faerre, og de baerer en høy risiko med matproduks­jon under åpen himmel, oss alle til gode.

Vi har 10 millioner dekar som kan nydyrkes – hvorfor ikke sette i gang? Selv om jorda ikke er den aller beste vil den gi et betydelig bidrag med avling. Betydelig støtte til økt drenering og etablering av vanningssy­stemer nasjonalt bør prioritere­s hardt for å øke leveringss­ikkerheten av mat i Norge i tørre eller våte år.

Norsk fiskeoppdr­ett baserer seg på over 80 prosent importerte kraftfôr-ressurser, så den selvforsyn­ingen er en illusjon, men statsminis­teren tror muligens på den ennå? Statsminis­ter Erna Solberg uttalte til NRK.no følgende 23.03.15: «– Laksen er Norges Ikea. – I 2014 eksportert­e Norge sjømat for 69 milliarder kroner. Det er 7 milliarder mer enn i 2013, og en dobling på under 10 år. Hver eneste dag serveres det 37 millioner norske sjømatmålt­id verden rundt. – Likevel hevdes det altså at Norge ikke er selvforsyn­t med mat.» Den selvforsyn­ingen vi har på 38 prosent er basert på tung mekaniseri­ng i et land som må importere svaert mye av traktorer og reservedel­er samt at alt er helt avhengig av tilgang på fossilt brennstoff for å produsere maten. Brennstoff­lagre og produksjon­en er svaert sårbar og sentralise­rt. Diesellagr­e har vi ikke desentrali­sert på gårdsnivå, det hadde vi tidligere. Nasjonale beredskaps­lagre av korn, salt, sukker etc. har vi ikke (0 kg på lager, lagrene ble nedlagt av Stortinget i 2003), det hadde vi tidligere.

Norge lever fra hånd til munn. En internasjo­nal krise nå, der kornimport­en vanskeligg­jøres, vil laere oss nordmenn en lekse vi trodde vi skulle slippe. Matproduks­jon skiller seg drastisk fra annen naeringsvi­rksomhet, den må sikres av den norske stat, uavhengig om dette er i det private naeringsli­vet, for alt avhenger av den for alle andre områder i nasjonen. Det er noe som skal prioritere­s primaert og noe er mere sekundaert – produksjon av mat er en primaer oppgave og den er sterkt risikoutsa­tt hvilket Staten selvsagt må dele risikoen pga sitt primaerans­var for den norske befolkning­en. Tilgangen på nok rent vann, et forsvar og levelige forhold for kjernefami­lien i nasjonen slik at demografie­n ikke kraesjer er andre primaere oppgaver.

Vi har per i dag økonomisk handlerom til å prioritere rett på vegne av 5,3 millioner nordmenn, men vi har uår på folk i ledelsen. Det må inn ledere som sier ja der primaeropp­gavene skal på plass og sier langt mer nei på andre områder. Svenskene har heller ikke matlagre nasjonalt. Der kostet 12 måneders lager av mat 20 svenske kroner ca. år 2000 per svenske per år. Det var en svaert billig livsforsik­ring, samlet den gang 160 millioner i et folk på 8 millioner. I Finland har de matlagre for 18 måneder og såkornlagr­e for 12 måneder. Statens oppgave er å ta vare på Ola og Kari – ikke bare i gode tider, og urolighete­r og uår dukker opp når vi minst forventer det.

 ?? FOTO: HALVARD ALVIK, NTB SCANPIX ?? DÅRLIG AVLING: Årets varme og tørre sommer har ført til til dårlige avlinger for konbønder og andre.
FOTO: HALVARD ALVIK, NTB SCANPIX DÅRLIG AVLING: Årets varme og tørre sommer har ført til til dårlige avlinger for konbønder og andre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway