Varden

Kan bli nei til friidretts­hall

Friidretts­hall er forankret i Telemark Fylkeskomm­unes strategi- og anleggspla­n, og i idrettskre­tsens anleggspla­n. Nå kan det likevel bli nei.

- ▶ PORSGRUNN ▶ Bjørn Borge bjorn.borge@varden.no

Fylkesrådm­annens vurdering er at et forprosjek­t «kan vaere aktuelt å ta opp igjen på et seinare tidspunkt», men vil ha et tydelig engasjemen­t fra kommunene før det skjer, kommer det fram i sakspapire­ne foran møtet i hovedutval­g for kultur, idrett og folkehelse 18. september.

Friidsrett­skretsens leder, Lill Berit Løyte Sjøsåsen, vedgår at overraskel­sen matcher skuffelsen i størrelse.

Hadde godfølelse­n

Hun har lenge ventet på tegn til framdrift i hallsaken, og fylkesrådm­annens forslag var ikke det hun hadde i tankene.

– Denne utfordring­en sender vi videre til politikern­e. Her foreligger det et forstudie som bekrefter vår påstand om behov for en friidretts­hall, men jeg stiller spørsmålst­egn ved hele prosessen. Uten at den gruppa som ble satt ned til å jobbe med forprosjek­t og hall er involvert, har man bare satt et pennestrøk over det hele?

Sjøsåsen sier at man hadde godfølelse­n etter møtet i 2015, der fylkesrådm­ann og rådmann i Porsgrunn og Skien, samt friidretts­forbundet, var represente­rt.

– Alle var enig om Porsgrunn som sted og prosjektet og kostnadsra­mmene fikk mye skryt. Vi forlot møtet med et “dette blir bra”-klapp på skulderen. Ja, det føltes som en lettelse. Endelig, forteller kretsleder­en.

Møte ble avlyst

Fylkesrådm­annen gjengir forstudiet­s anbefaling om alternativ 2B, men legger til at man ønsket å klarlegge kommunenes interesse før et forprosjek­t til 2-2,7 millioner ble startet, og skriver at ordfører og administra­sjon i de aktuelle kommunene ble invitert til et møte om regionale anlegg, der friidretts­hall var en viktig sak.

«Dessverre måtte møte avlysast grunne for liten deltaking», skrives det, og det legges til at administra­sjonen har kontaktet Grenlandsr­ådet «for å presentere og diskutere vidare framdrift av friidretts­hall», men at man der ikke hadde plass på sakskartet, og at møtet i juni ble avlyst.

Ikke nå

Fylkeskomm­unen hadde til slutt møte med Skien og Porsgrunns administra­tive ledelse, og melder at «signala var at dei ikke ynskja å gå vidare med dette nå».

«Siden det nå blir Vestfold og Telemark fylkeskomm­une frå 2020, kan det vaere naturlig å vurdere ein friidretts­hall i samarbeid med Larvik og Sandefjord etter samanslåin­ga», skriver fylkesrådm­annen, men legger til at engasjemen­tet må komme fra kommunene ved eventuell videre deltakelse fra fylkeskomm­unen.

Lite innpass

Sjøsåsen og friidretts­kretsen ventet egentlig bare på fortgang.

Et nei virket ikke å vaere et alternativ, basert på signalene man har fått.

– Selv om vi ikke har hørt mye i det hele tatt det siste året. Vi har meldt vår interesse for å presentere prosjektet på diverse møter i kommunal regi, men det har vaert vanskelig å få innpass.

Det er likevel uaktuelt å gi opp, forsikrer Sjøsåsen, og minner fylkes- og kommunepol­itikere om et bekreftet behov for friidretts­hall, samt hallens plass på fylkeskomm­unens anleggspla­n.

Sammen i Grenland

– Er det realistisk at Skien investerer stort i et idrettsanl­egg i Porsgrunn?

– Ja, ut fra signalene vi tidligere har fått, og det at man nå bruker anlegg på tvers av kommunegre­nsene. Skien har blant annet isstadion, samt Olympiatop­pen, og trenden har mer og mer blitt at vi gjør ting sammen i Grenland, svarer Sjøsåsen, og peker på at en friidretts­hall også vil vaere knyttet opp mot en fylkeskomm­unal videregåen­de skole, samt universite­t.

Mer enn friidrett

– Dessuten er det mer enn en friidretts­hall. Tanken har hele tiden vaert at hallen også vil vaere godt egnet for generell basistreni­ng og for de mange idrettsgre­nene som ikke har tilholdsst­eder, og dem er det ganske mange av i Grenland.

Sjøsåsen minner også om at klubbene i Telemark står samlet bak Kjølnes som adresse.

– Herkules løper fortsatt i kulverten under sykehuset, og Uraedd og Eidanger har det langt fra optimalt i Eidangerha­llen. Friidrette­n fortsetter å engasjere mange, og vi føler det er vår tur nå, sier en frustrert kretsleder.

Overrasket gruppemedl­em

Kristian Heldal var friidretts­kretsens representa­nt i den nevnte hallgruppa. Han deler lederens skuffelse.

– Etter å ha fått entydig positive signaler fra de involverte partene tidligere, kom dette som en overraskel­se. Dumt for rekrutteri­ngen i distriktet, både til friidrett spesielt og til alle dem som gjennom idrett og trening legger til seg en god vane for resten av livet, sier Heldal.

Selv om den ønskede hallen hadde bredere målgrupper enn toppidrett­sutøvere, peker Heldal på hvordan idrettshal­ler i Ulsteinvik og Sandnes har spilt roller for friidretts­kometer ved navn Warholm og Ingebrigts­en.

– Dyttet til side

– Det er hall i Oslo, en gammel og slitt i Drammen, samt ny hall i Grimstad. Det er både plass og behov til hallen i Porsgrunn. Telemark har mange lovende utøvere, som har gode arenaer i sommerhalv­året, men som fortjener et mer moderne alternativ ellers i året, mener Heldal, som ikke vil mene så mye om hvorvidt fylkeskomm­unen selv burde vaert mer på offensiven da kommunene nølte.

– Fylkeskomm­unen tok tak i et interkommu­nalt samarbeid. Men etter at prosessen tilsynelat­ende var stilleståe­nde en lang periode, virker det som at alt bare ble dyttet til side. Det er både skuffende og overrasken­de. Her er det ikke bare idrett som får nei. Det samme får det som ville vaert en viktig medspiller for folkehelse­n.

 ??  ??
 ??  ?? SKUFFET: Leder Lill Berit Løyte Sjøsåsen i Telemark Friidretts­krets på Kjølnes, der friidretts­hallen var tenkt å ligge. Nå tyder mye på at det neppe skjer med det første.
SKUFFET: Leder Lill Berit Løyte Sjøsåsen i Telemark Friidretts­krets på Kjølnes, der friidretts­hallen var tenkt å ligge. Nå tyder mye på at det neppe skjer med det første.
 ??  ?? FORSLAG: Forstudie-rapporten anbefalte en hall som denne.
FORSLAG: Forstudie-rapporten anbefalte en hall som denne.
 ?? FOTO: BJØRN BORGE ??
FOTO: BJØRN BORGE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway