Varden

Da E18 flyttet til Heistad

– Det har vaert ille, men vi har «stått han av». Nå håper vi neste etappe av E18-utbygginge­n gir oss mindre kø og ulykker, sier Svein Stulen fra Fellesforu­m for Heistad, Brattås og Skjelsvik.

- morten.lie-hagen@varden.no ▶ Morten Lie-Hagen

Det er snart en uke siden Grenlandsb­rua åpnet igjen etter å ha vaert stengt i halvannet år. På fylkesvei 354 på Heistad suser biler, busser og vogntog forbi, men det er ingenting mot det voldsomme trafikkpre­sset folk på Ørvikslett­a har måttet leve med de siste årene: Veivesenet­s grafer og tallkolonn­er viser at årsdøgnstr­afikken her mer enn fordoblet seg fra juni 2016 til juni 2018. I tørre tall: 9.798 i juni 2016 og 25.595 i juni 2018!

Dermed var trafikken på Ørvikslett­a godt over den som ble målt av veivesenet­s kamera for eksempel på Lannerheia. For befolkning­en på strekninge­n Skjelsvik-Brevik har dette blant annet betydd to meget slitsomme somre med trafikkstø­y og eksos, og ustanselig vaktsomhet mot ulykker.

Et voldsomt press

– Det har vaert et voldsomt press på befolkning­en, sier Svein Stulen. Han nevner i fleng at framkommel­igheten for lokalbefol­kningen har vaert veldig vanskelig når lokaltrafi­kken har skullet dele veien med E18-trafikken. Kø og uhell har ført til timelange forsinkels­er, der stilleståe­nde biler har pøst

ut eksos. Samtidig har «smartinger» forsøkt å finne snarveier gjennom boligfelt med 30 og 40 km/t fartsgrens­e. De har svingt av E18 så snart de har sett køen, uten tanke på at den foreståend­e vil gå gjennom et boligfelt.

Resignerte

– Det virker som om folk etter hvert ga opp for presset. Heldigvis har vi ikke hatt noen alvorlige ulykker på småveiene, sier Stulen.

Fellesforu­met håper at myndighete­r og veibyggere tar laerdom av hvordan de kan organisere en bedre trafikkfly­t når neste etappe av den store veiutbyggi­ngen over Eidangerha­lvøya skal begynne.

Fellesforu­m har bedt Nye Veier om et møte for å kunne forebygge de verste ulempene av veiarbeide­ne, blant annet ved å sikre gode omkjørings­alternativ­er og legge beslag på minst mulig natur og naermiljø for befolkning­en.

 ??  ?? GAMLEBRUA: Trafikken har vaert ledet fra E18, gjennom Heistad og over Breviksbru­a. Køen har vaert tett.
GAMLEBRUA: Trafikken har vaert ledet fra E18, gjennom Heistad og over Breviksbru­a. Køen har vaert tett.
 ??  ?? TUNGT OG TETT PÅ: Folk på Heistad og langs Ørvikveien har hatt både E18-trafikken og naertrafik­ken tett inn på livet i halvannet år. Det har vaert tøft. Nå håper Svein Stulen på stillere dager.
TUNGT OG TETT PÅ: Folk på Heistad og langs Ørvikveien har hatt både E18-trafikken og naertrafik­ken tett inn på livet i halvannet år. Det har vaert tøft. Nå håper Svein Stulen på stillere dager.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway