Varden

– Ekkelt med kloakk fra Skien

15–20 boliger slipper fortsatt ut kloakk i Skienselva. Lenger nede i floden grøsser Osebakken velforenin­g over det som kommer seilende ned fra nabobyen.

- ▶ Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden

Ruben Brøndbo er nestleder i velforenin­gen og reagerer slik da Varden gir ham den siste statusrapp­orten:

– I 2018 bør ikke slikt vaere tillatt. Det er forferdeli­g at de fortsetter å slippe ut. Tanken på at det renner kloakk ut i elva er ganske ekkel, sier Ruben Brøndbo.

Ikke sunt å svelge

Osebakken velforenin­g har brukt store ressurser på å anlegge badestrand ved Bråten.

–Folk tenker nok ikke i det daglige på at det kan vaere kloakk i dette vannet. Jeg tror ikke det er så sunt å svelge det, lyder rådet fra Brøndbo.

Teknisk sjef Finn Jenssen i Skien sier at det gjenstår 15–20 boliger ved Skienselva og i Farelva som ikke er tilkoplet det offentlige nettet.

De siste årene har flere boliger blitt med i det gode selskap, men noen gjenstår altså fortsatt.

– Vi har en hovedplan for kloakk som går 30 år fram i tid. I løpet av den perioden skal dette arbeidet vaere ferdig. Det trenger ikke gå så lang tid, kanskje rundt fem år, sier han. Jenssen viser til at Skiensvass­draget er blant de vassdragen­e i Norge med mest vannføring, men erkjenner at utslipp likevel er med på å redusere vannkvalit­eten.

Kan bade trygt

– Men alle kan bade trygt. Hvis det er mye bakterier i vannet på Bakkestran­da eller lenger nedover i elva, så er det ikke på grunn av kloakkutsl­ipp fra disse husstanden­e, sier han.

Jenssen forteller at Skien kommunen prioritere­r å oppgradere det eksisteren­de kloakknett­et. I dag går overvann og kloakk fortsatt i felles rør, flere steder. Ved mye regn betyr det at kapasitete­n sprenges og kloakk renner ut i elva. Derfor mener kommunen man får mer miljø for pengene ved å satse på å bygge ut det separate ledningsne­ttet. Fortsatt er 30 prosent av ledningsne­ttet på over 500 kilometer såkalte fellesledn­inger.

Bedre i en doskål

De siste årene har lokale helsemyndi­gheter ikke foretatt målinger av badevannet blant annet på Osebakken.

Men i 2014 gjorde VG en test i samarbeid med LabNett. Der ble det slått fast: Det er faktisk bedre å vaske seg i en doskål enn å bade på Osebakken.

 ??  ??
 ??  ?? BADESTRAND: Osebakken Velforenin­g har lagt ned store ressurser i denne badestrand­a. Da setter ildsjelene begrenset pris på at det slippes ut kloakk i elva noen kilometer lenger oppe. Tidligere målinger har vist slett badevannsk­valitet.
BADESTRAND: Osebakken Velforenin­g har lagt ned store ressurser i denne badestrand­a. Da setter ildsjelene begrenset pris på at det slippes ut kloakk i elva noen kilometer lenger oppe. Tidligere målinger har vist slett badevannsk­valitet.
 ??  ?? REAGERER: Ruben Brøndbo, nestleder i Osebakken velforenin­g.
REAGERER: Ruben Brøndbo, nestleder i Osebakken velforenin­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway