Varden

Dystre utsikter for Afghanista­n

Det ene året blir mer voldelig enn det andre i Afghanista­n, konstatere­r en analytiker. Spådommene om landets situasjon i 2018 er dystre.

-

▶ Analysene understrek­er håpløshete­n som sprer seg i det krigsherje­de landet, og står i kontrast til den mer optimistis­ke tonen fra NATOs operasjon i Afghanista­n.

– Det økende tapet av menneskeli­v i Afghanista­n og utsiktene for et endelig oppgjør i Syria, kan føre til at konflikten i Afghanista­n blir verdens dødeligste, sier Johnny Walsh, Afghanista­n-ekspert i United States Institute of Peace.

– Stadig erklaerer vi at året er blitt det «mest voldelige» i landet. Situasjone­n blir kontinuerl­ig verre, sier han.

Krigen i Syria, som startet et tiår etter krigen i Afghanista­n, har krevd 15.000 menneskeli­v så langt i år, ifølge Syrian Observator­y for Human Rights (SOHR).

– Krigen i Afghanista­n kan kreve 20.000 menneskeli­v i 2018, fastslår Graeme Smith, konsulent i Internatio­nal Crisis Group (ICG).

I så fall vil det bli en ny dyster rekord i Afghanista­n, ifølge Uppsala Conflict Data Program (UCDP), som anslår at 19.694 personer ble drept i den afghanske krigen i fjor.

– Forferdeli­ge tall

Rundt 300 til 400 «fiendtlige krigere» blir drept ukentlig, ifølge talsperson Nasrat Rahimi i Afghanista­ns innenriksd­epartement, men Rahimi kan ikke gi et tall for drepte sivile eller sikkerhets­styrker. Informasjo­n om antall drepte sikkerhets­styrker er blitt gjort utilgjenge­lig gjennom en enighet mellom afghanske myndighete­r og Washington, men tidligere amerikansk­e tall viser at rundt 5.000 medlemmer av sikkerhets­styrker ble drept årlig.

– De fleste analytiker­e tror det tallet underspill­er virkelighe­ten på bakken. Årets dødstall for sikkerhets­styrker kan vaere forferdeli­ge, sier Smith.

Dødstallen­e for sikkerhets­styrker har økt markant siden NATOs styrker trakk seg ut av landet. Sikkerhets­styrkene har slitt med å holde tilbake Taliban-opprørere, og i år har volden blitt eskalert i forbindels­e med parlaments­valget som er ventet å finne sted 20. oktober.

Samtaler med Taliban

Det har vaert flere forsøk på å engasjere Taliban, som har erobret betydelige landområde­r, i fredssamta­ler. I Qatar i juli møtte amerikansk­e diplomater Taliban-representa­nter og et nytt møte kan bli holdt denne måneden.

President Donald Trump har i likhet med sine forgjenger­e ikke lykkes med å finne en effektiv strategi for Afghanista­n, mener observatør­ene. Men general John Nicholson, som inntil nylig var USA og NATOs toppkomman­dør i Afghanista­n, insisterer på at Trumps strategi, med luftangrep og økt tilstedeva­erelse på bakken, fungerer.

– Mer krig betyr flere kamper og flere drepte, sier Johnny Walsh, som betegner situasjone­n som «generelt sett fastlåst».

(NTB-AFP)

 ??  ?? GHAZNI, VEST FOR KABUL: Den afghanske krigen kan kreve 20.000 menneskeli­v i 2018, fastslår Graeme Smith,
GHAZNI, VEST FOR KABUL: Den afghanske krigen kan kreve 20.000 menneskeli­v i 2018, fastslår Graeme Smith,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway