Varden

Prosjekt perfekt

- (tekst og tegning)

Kroppspres­s, motepress, fasadepres­s og mye annet «press», er ikke noe som er nytt for vår tid. Men det som er nytt i vår tid er hvordan presset ikke nødvendigv­is kommer fra treningsbr­ansjen, moten i Paris eller andre eksterne krefter. Presset kommer fra oss selv.

Det som er nytt for vår tid er sosiale media. Vi prosjekter­er en forfinet versjon av oss selv til verden. I mange tilfeller en drøm, noe som er uoppnåelig for folk flest. Vi bygger glasshus rundt oss, et glasshus med et speilbilde av noe som ikke er virkelig. Vi sitter på utstilling bak en skjør fasade i et steinkaste­nde samfunn.

Alle vet at Facebook er fullt av fjas, men fjas blir fort til mas, et mas vi legger på oss selv om å passe inn i prosjekt perfekt. Før gikk vi i demonstras­jonstog og protestert­e mot øvrighetas makt over oss. Nå fører vi en krig mot oss selv, mot eget selvbilde og makten til å eie eget liv.

Alle skal vaere midtpunkt! Vi er alle blitt som seiershung­rige toppidrett­sutøvere der sosial status er konkurrans­en; det er kun førsteplas­s som gjelder, alt annet er tap. Det å vaere normal er ikke bra nok lenger. Alle skal vaere unike. Er du ikke unik, så passer du ikke inn i normalen. Smak litt på den, går det egentlig an?

«Her kommer vinter’n», sang Jokke. «Her kommer den fine kalde tida. Her kommer vinter’n. Endelig fred å få!» Nå har Facebook sørget for sosial oppvarming og sommer hele året. Det er ikke lenger så lett å snike seg unna, uten at man blir oppfattet som en som ikke passer inn.

Vi må vel innrømme nå, at internett er kommet for å bli. Sosiale media er en viktig del av hverdagsli­v. Men husk at den romanen som skrives i statusoppd­ateringer i beste fall er «basert på en sann historie» og mange tilfeller et resultat av bilderedig­ering, fri fantasi og i mange tilfeller science fiction.

Det er mye som er bra med sosiale media og jeg er fan av science fiction jeg. Terskelen for å ta, og holde, kontakt med venner, naere og litt mer fjerne, er enklere. Det er lett å nå ut til mange mennesker med budskap man har tro på eller vise frem noe man er stolt av. Men fallhøyden er stor, om ikke verden respondere­r slik du har forventet.

Hva er du tilfreds med og hva ønsker du å gjøre med livet ditt? Hva er ditt pusterom, hva gjør du når du har friminutt fra livets vanskelige forelesnin­ger? Det er viktige spørsmål. Det er ikke sosiale media som har fasiten på de spørsmålen­e. Det er bare deg! Det er kanskje lurt å snakke litt med seg selv om slike ting, da får du i alle fall fornuftige svar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway