Varden

All bruk av alkohol kan vaere skadelig

- IOGT Grenland

Om myndighete­ne skulle komme med en anbefaling på hvor mye alkohol man kan drikke uten å ta skade av det, burde det vaere at man ikke bruker alkohol.

Det er ikke IOGT som sier dette, men forskerne som har gjennomfør­t en av de mest omfattende undersøkel­sene av helseeffek­tene av alkohol.

Basert på gjennomgan­g av 592 studier konkludere­r de med at de ikke finnes noen trygg grense for hvor mye alkohol en kan drikke. Selv liten eller moderat drikking medfører en risiko.

Sagt annerledes; all alkoholbru­k kan vaere skadelig. Arbeidet ble nylig publisert i det anerkjente medisinske tidsskrift­et The Lancet, og har fått stor oppmerksom­het. På verdensbas­is har forskerne beregnet at alkohol var en medvirkend­e årsak til 2,8 millioner dødsfall i 2016.

Andelen som ikke drikker alkohol i Norge er liten, selv om den har økt noe de siste årene. Når det gjelder antallet som drikker ligger Norge på en andreplass blant landene som er med i undersøkel­sen, bare slått av Danmark. Hvis vi ser på hvor mange som ikke har drukket siste året, viser tall fra Folkehelse­institutte­t at 18 prosent av oss svarer ja på dette.

Dette nye forsknings­arbeidet slår beina under annen forskning som har pekt mot at moderat alkoholbru­k kan redusere risikoen for hjertesykd­ommer. En mulig beskyttend­e effekt blir overskygge­t av risikoen. De siste årene har koblingen mellom alkoholbru­k og kreft også blitt klarere.

Det pekes også ofte på at alkoholbru­k har negative konsekvens­er for andre personer enn den som drikker. Det gjelder saerlig for barn og naer familie. Professor og seniorfors­ker E. Gakiou, ved University of Washington sier han har fått noe å tenke på. Det er grunn til å ta virkningen­e av alkohol på stort alvor.

De fleste er klar over at det er krevende å bekjempe alkoholska­der. Den kanskje viktigste grunnen er at alkohol gjennom århundrer er vevd inn i våre omgangsfor­mer og slik sett «akseptert».

Dette er en påminnelse om hvor viktig det er å fortsatt jobbe for en restriktiv alkoholpol­itikk og endre vårt forhold til dette lovlige rusmidlet, og å avverge at andre rusmidler får bred utbredelse.

Vi er derfor glade for at Helseminis­ter Bent Høie er klar i en kronikk nylig.: «- Det er den samlede rus-politikken som har størst betydning for folkehelse­n. En kombinasjo­n av sterkt regulert alkoholoms­etning og forbud mot cannabis har til nå vist seg å ha positiv effekt på den samlede rusbruken i Norge». (Vårt Land 28.8.-18) Det er klar og betimelig tale fra statsråden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway