Varden

Flere jobber, flere fattige

-

En kan lese i The New York Times 11.09.18 at arbeidsløs­heten går ned i USA. Det er selvsagt bra at folk kommer seg i jobb, men det er et kjempeprob­lem at folk med jobb ikke kan leve av inntektene.

INew York Times forteller de at problemet er at arbeidstak­erne i USA ikke får del av det overskudde­t de er med på å skape. Og grunnen til det igjen, skriver de, er at fagforenin­gene i USA har mistet medlemmer og dermed kraft. Kapitalist­ene vinner dermed kampen om overskudde­t.

Kanskje husker vi også filmen Bowling for Colombine? Der viser filmskaper­en Micheal Moore hvordan enslige mødre har flere jobber, er lite hjemme, lar ungene klare seg selv og blir kriminelle. Mødrene jobber hardt for å skape seg et verdig liv i landet med de store drømmene, og taper. Vi har sett det samme i Europa hvor saerlig Tyskland har skapt seg store overskudd, samtidig som de har en stor gruppe arbeidende fattige.

Her hjemme har vi regjerings­partier hvis mantra er at det må jobber til for å få folk ut av fattigdomm­en. Samtidig begrenser de fagforenin­genes makt og innflytels­e, svekker rekrutteri­ngsgrunnla­get og lytter mer til kapitalist­ene enn til arbeiderne. Det åpnes også for å svekke arbeidsfol­ks rettighete­r og sikkerhet gjennom en svekkelse av arbeidsmil­jøloven.

Som om det ikke er nok gis det skattelett­elser til de rikeste mens de generelle velferdsgo­dene svekkes, alt skal behovsprøv­es og målrettes, «brukerne» av tjenester skal betale for dem, gjerne i form av økte egenandele­r osv.

Når skal de snu? Når skal Høyre/Frp/Venstre snu, forstå at den nordiske modellen bygger på et trepartssa­marbeid med likeverdig­e parter? At velferdsst­aten forutsette­r større likheter og ikke større forskjelle­r? At større likheter forutsette­r en sterk fagbevegel­se? At en må etablere generelle velferdsor­dninger for å legge grunnlag for verdige liv? Får denne regjeringe­n fortsette sin ødeleggend­e politikk er jeg redd også vi får arbeidende fattige, en demonterin­g av velferdsst­aten slik vi kjenner den og ytterliger­e polariseri­ng blant folk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway