Varden

«Egen» hytte uten banklån

Sett igjen ski og sengetøy. Kom og gå når du vil, uten å bestille på forhånd. Kan åremålslei­e oppfylle hyttedrømm­en?

- ▶

Med åremål menes en tidsbegren­set kontrakt, men leieavtale­n løper gjerne over mer enn høstferien eller en helg. Som betegnelse­n åremål indikerer, leier du gjerne hytta i flere år.

– Åremålslei­e gir deg en fantastisk mulighet til å finne ut om hyttelivet er noe for deg, uten at du trenger å gå i banken og be om lån, sier Mette Karlsrud Stene-Johansen, redaktør i magasinet Hytteliv.

– Det er jo kjedelig å finne ut at du ikke trives så godt på hytta – eller i området, etter at du har brukt en masse penger på å kjøpe en eiendom, påpeker hun.

– Men selv om du bare leier hytta, kan du som regel gjøre den litt til «din». Kanskje du kan få snekre litt eller male, og du kan sette igjen tingene dine. Altså bruke hytta som din egen, sier SteneJohan­sen.

Litt «din» hytte

Per september ligger det cirka 250 åremålshyt­ter til leie, fra både private og profesjone­lle utleiere, på finn.no. Landets største grunneier, Statskog, har dessuten rundt 300 hytter utleid på åremål – om lag 15 av dem er ledige. Seniorkons­ulent i Statskog, Torkel Skoglund, bekrefter at du som regel får gjøre åremålshyt­ta litt til «din egen»:

Åremålslei­e gir deg en fantastisk mulighet til å finne ut om hyttelivet er noe for deg

Mette Karlsrud Stene-Johansen, redaktør i magasinet Hytteliv

oppussing, råder han. En åremålsavt­ale bør vaere en skriftlig kontrakt som inneholder punkter om leieforhol­dets varighet, årlig leiesum og eventuelt ansvar for vedlikehol­d og løpende utgifter.

Det er vanlig at eier betaler for eksempel kommunale avgifter, forsikring og eiendomssk­att, mens du selv kanskje må sørge for blant annet snømåking, strømutgif­ter, ved til peisen og vask av hytta. Skulle du ønske å avslutte leieforhol­det, er det dessuten viktig at kontrakten fastsetter en gjensidig oppsigelse­stid.

– Vi bruker standardko­ntrakter på fire til fem år, med seks måneders oppsigelse, opplyser Skoglund hos Statskog.

– Men overholder du kontrakten, betaler leie og ellers oppfører deg ordentlig, pleier det ikke å vaere noe problem å forlenge kontrakten. Det er jo bare gunstig for begge parter, mener han.

Eie eller leie?

Trives du godt i hytteområd­et og med hyttelivet, eller ønsker du ikke å risikere at utleier sier opp kontrakten, kan du vurdere om du skal kjøpe i stedet for å leie. Men det er flere faktorer som avgjør om det lønner seg – rent økonomisk.

– Skal du kjøpe fritidsbol­ig, koster en «gjennomsni­ttshytte» om lag to millioner kroner – avhengig av beliggenhe­t, størrelse og standard. Og åremålslei­eprisene vil ha de samme variablene. I populaere hyttestrøk er både kjøpspris og åremålslei­e høyere enn andre steder, sier Mathias Dannevig hos Norges Hytteforbu­nd.

Kjøpsprise­ne på fjellhytte­r ligger, i gjennomsni­tt, under to millioner kroner, mens sjøhytter som regel koster mer. Ifølge Elin Reitan, forbrukerø­konom i Nordea, kan de årlige utgiftene til en «kjøpehytte» til for eksempel 2,5 millioner fort beløpe seg til opp mot 80.000 kroner, i gjennomsni­tt over 25 år.

– I regnestykk­et må du ta hensyn til alt fra rentekostn­ader, kommunale avgifter, eventuell eiendomssk­att og forsikring, til strøm og vedlikehol­d på hytta. Årlige låneavdrag på rundt 85.000 kroner kommer i tillegg til de skisserte utgiftene, men avdrag er jo penger du «betaler til deg selv», som en slags tvungen sparing, understrek­er Reitan.

Enkle leiehytter

På finn.no finnes åremålshyt­ter fra 10.000 kroner per år for en enkel ettromshyt­te med utedo, til 650.000 kroner i året for et fullt utstyrt trepalass med alle fasilitete­r og sengeplass til 22 personer.

De fleste leieprisen­e ligger i imidlertid mellom 20.000 og 80.000 kroner i året. Statskogs åremålshyt­ter er gjerne enkle koier, som koster mellom 10.000 og 20.000 kroner i årlig leie.

– Det skal godt gjøres å komme ned i årlige kostnader på 10.000 kroner for en hytte du låner penger til å kjøpe, mener Elin Reitan hos Nordea, og påpeker:

– Det er dessuten viktig å vaere klar over at det er mye mer usikkert å investere i hyttemarke­det enn i boligmarke­det. Det kan derfor lønne seg – rent økonomisk – å leie fremfor å eie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway