Varden

Seltor valgte hjelpetele­fonen

Telemarks eldste entreprenø­r Seltor runder 80 år med ønske om «å ta litt mer sosialt ansvar». Det er Hjelpetele­fonen til Mental Helse glad for.

- ▶ SKIEN ▶ Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

Konsernled­er Stian Råmunddal dukket onsdag opp hos Mental Helse, relativt nyinnflytt­et i Telemarksg­ata 11, med en sjekk på ikke mindre enn 80.000 kroner. Seltor, som i dag har 120 ansatte og kontorer i Oslo, Drammen, Tønsberg og Porsgrunn og en omsetning på 700 millioner kroner, har nemlig blitt økonomisk støttespil­ler for Hjelpetele­fonen. Og når den første aktøren fra naeringsli­vet stiller opp for hjelpetilb­udet på denne måten, så måtte det naturligvi­s takkes med stor kake.

Kommer mange til nytte

– For oss er dette én måte å gi noe tilbake til samfunnet og fylket hvor bedriften ble etablert. Hittil har vår sponsing vaert litt tilfeldig, forteller Råmunddal, som har i bakhodet at om lag tusen mennesker er direkte avhengig av hva Seltor driver med.

Han synes Mental Helses landsdekke­nde hjelpetele­fon med base i Skien er en mottaker som i sitt virke ligger tett opp til bedriftens eget motto: Vi bygger med TAEL - trygghet, aerlighet og langsiktig­het.

Råmunddal vedgår at han personlig lar seg overraske av de store mørketalle­ne for selvmord, et tema som blant en lang rekke typer problemer ikke sjelden berøres av de som ringer Hjelpetele­fonen 116123, som er døgnåpen 365 dager i året.

Økt pågang

Daglig leder for Mental Helse, Aslaug Timland Dale, forsikrer at den store pengegaven kommer godt med.

– Vi opplever en økt pågang av brukere på alle våre plattforme­r, men de offentlige økonomiske bidragene øker ikke, påpeker hun. I 2017 var tilsagnet fra Helsedirek­toratet 17,5 millioner.

Alt i alt ble Hjelpetele­fonen kontaktet 160.193 ganger i fjor, som var en økning på 7 prosent fra året før. Det ble loggført 56.448 samtaler, ifølge årsrapport­en.

Daglig forteller innringere at de er blitt henvist fra det offentlige hjelpetilb­udet, som fastleger, legevakt, psykologer og andre. Rundt 75 prosent av de som ringer, bor alene.

Timland Dale synes økningen av innringere antatt under 18 år med selvmordst­anker er urovekkend­e høy. Helsetelef­onen registrere­r ikke alderen på innringern­e, som også får vaere anonyme, men for de som antatt befinner seg i gruppen 1829 år synes Timland Dale at «det er helt nifst».

Styrke skrivetjen­esten

Pengegaven fra Seltor vil i første rekke gå til å ruste opp skrivetjen­esten. Dagens datautstyr er nemlig langt på vei utdatert.

– Framtiden er å skrive så vel som å ringe oss. Med nytt utstyr vil vi bli mer tilgjengel­ig på chat enn i dag, sier Vidar Torbjørnse­n, veileder for Hjelpetele­fonen og sidetmedor­d. no.

 ??  ?? BLE TAKKET MED KAKE: Daglig leder i Seltor Stian Råmunddal (foran) bletakket med kake av fra venstre daglig leder iMental Helse Aslaug Timland Dale, veileder og tillitsval­gt Vidar Torbjørnse­n og nestleder istyret for Mental Helse, Jill Arild.
BLE TAKKET MED KAKE: Daglig leder i Seltor Stian Råmunddal (foran) bletakket med kake av fra venstre daglig leder iMental Helse Aslaug Timland Dale, veileder og tillitsval­gt Vidar Torbjørnse­n og nestleder istyret for Mental Helse, Jill Arild.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway