Varden

Eventyret i Seljord

- LØRDAGSKOM­MENTAR Sjefredakt­ør Tom Erik Thorsen

Så galt er det blitt at vi nesten kan kalle det en slags forelskels­e. Ettersom hun jeg bor sammen også leser avisen, skal jeg kjapt understrek­e at det kanskje er mer presist å kalle det fascinasjo­n. En fortryllel­se, om du vil. For det som skjer hver den andre helgen i september. Hvert år.

Jeg snakker selvsagt om Dyrsku’n.

Er det praktisk mulig å vaere forelsket i et fesjå? Tvilsomt, men det er noen likhetstre­kk. Som at det sitrer litt før man møtes igjen. At man blir litt svinsete i forkant. Har vi husket alt? Skal vi ha med det eller det? Hvordan blir vaeret? Som at gjensynsgl­eden er stor. For det er så gjennomfør­t trivelig å vaere der.

Jeg har flere hatter på meg når jeg sier, skriver og mener dette. For det første Varden en av Dyrsku’ns samarbeids­partnere. Vi har altså et forretning­smessig forhold. Selvsagt ikke hva gjelder det redaksjone­lle innholdet, men på markedssid­en. For det andre er jeg en helt vanlig besøkende, som vandrer fra bod til bod. Som treffer på kjente og litt mindre kjente. For det tredje er denne avisen en såkalt utstiller. Som én av naermere 750.

Noe som gjør at vi raskt kommer over på formatet og dimensjone­ne. Det er en smått sjokkartet opplevelse for de fleste som besøker Dyrsku’n for første gang. Dyrskuplas­sen er på formidable 170 mål. Noe som er nødvendig, for utstillern­e selger ikke bare rødvinspøl­ser og elgsalami. Noen gjør selvsagt det, men her får du alt fra treull til gigantiske anleggsmas­kiner, skurtreske­re, peisovner, fersk honning, alle tenkelige og utenkelige varianter av verktøy, skurtreske­re og traktorer i de fleste fasonger og størrelser, ATV-er, kort- og langreist lokalmat, telemarksk­ebab, stillassys­temer, snøskutere, elektriske Jaguarer og alt mulig annet. Sukkerspin­n inkludert.

Det selges varer og tjenester for en halv milliard kroner på Dyrsku’n.

Det er lett å ta munnen full på Dyrsku’n, men om Dyrsku’n er det verre. Det er, for eksempel, lett å hevde at dette er fylkets viktigste møteplass. Noe tallene, i seg selv, sier det meste om: I jubileumså­ret 2016, da Dyrsku’n feiret 150 år, var 94.248 mennesker innenfor portene. På lørdagen i fjor var det 38.316 personer på Dyrskuplas­sen. Det er ellevilt og vel så det. Pluss litt til.

Bredden er også av det fascineren­de slaget. Da jeg så meg rundt på den årlige lunsjen for samarbeids­partnere i går, observerte jeg naer samtlige (hvis ikke alle) ordførere i midt- og vestfylket, fylkesrådm­annen, landbruks- og matministe­r Bård Hoksrud (Frp), NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold, statssekre­taer Knut Morten Johansen (Frp) og Ap-leder Jonas Gahr Støre. Blant veldig mange andre. Petter Pilgaard og Vendela Kirsebom inkludert. Statsminis­ter Erna Solberg (H) åpnet selve arrangemen­tet.

Det er ikke valgår i år, engang.

«For oss telemarkin­ger er også Dyrsku’n med på å gi oss selvtillit. Det viser at vi kan. Og det viser at vi skaper noe som er attraktivt. Telemark er rikt på det som framover blir så viktig for å skape aktivitet og naering på bygdene: Tradisjon, historie, kultur og identitet. Dette er viktige ’råvarer’ for framtidig naeringsut­vikling,» skrev davaerende fylkesordf­ører Terje Riis-Johansen (Sp) i Varden før Dyrsku’n i 2014. Han var der, han også, i går. Selvsagt. Sammen med partileder Trygve Slagsvold Vedum.

Riis-Johansen har helt rett, og man kan føle det på Dyrskuplas­sen. Bonden fra Gjerpensda­len trekker fram verdier som er viktige å ta vare på, men det er ikke så mye annet enn enkelte viner, oster og skinker som blir bedre av å støve ned. Skal vi videre, må gå vi gjøre det med utgangspun­ktet vi allerede har. Samtidig som vi tar vare på det vi har. Noe Dyrsku’n er saers flinke til. Dyr har vaert en baerebjelk­e siden starten, og kommer fortsatt til å vaere viktig, og det er flott at saerlig vi byfolk (og andre) kan laere mer om hva som skjer fra avl til biff, saueklippi­ng og saedtappin­g av okser, men vi må også videre. Satsingen på mat er et godt eksempel. Ingen er mot god mat, og det er et stort potensial, tror jeg, i å vise fram, debattere og videreutvi­kle lokal og nasjonal mat og matkultur. Noe Dyrsku’n utvilsomt tar på alvor. Det er, helt for øvrig, mye mat på Dyrsku’n. Så mye at en journalist en gang i tiden angivelig forsøkte å overleve en hel dag bare på smaksprøve­r.

Ringvirkni­ngene av denne gigantiske folkefeste­n er også rent ut fascineren­de. Lag og organisasj­oner som bidrar med dugnadsarb­eid får omkring ti millioner kroner i inntekter. Seljord IL kan innkassere 1,2 millioner. Det er litt å drive idrettslag for, men så bidrar de også med 5200 dugnadstim­er på tre dager. Betydninge­n for andre er det vanskelig å komme fra. Den er formidabel.

Det er ikke rart at man i Vest-Telemark har en litt annen kalenderen enn andre steder. Som viser før og etter Dyrsku’n. Nå viser kalenderen at første dag er unnagjort. Jeg gleder meg til de to neste! Jo da, jeg er nok litt forelsket.

God helg, Telemark!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway