Varden

3.000 fikk smake på årets Appelsinia

Appelsinia­festivalen handler om mer enn forfattere som leser for barn. Lørdag laerte noen å bruke bøker på helt nye måter.

- ▶ Torbjørn Tungesvik torbjorn.tungesvik@varden.no

Kulturkons­ulent Eli Haugland laerte barna hvordan de kan brette pinnsvin, ugler og hjerter av gamle bøker.

– Denne heter Stumpen, sier Jenny Blom Sandvin (9) og smiler mot pinnsvinet hun akkurat har brettet ferdig.

Gi boken nytt liv

Bøker skal selvsagt leses, men til slutt havner mange av dem likevel i en papirkonte­iner. En del slike gamle bøker fikk nytt liv med bokbrettin­g på Kaffehuset lørdag.

Brettekuns­tene krever tålmodighe­t når hver eneste side i en tykk bok skal formes til å bli en del av en tredimensj­onal figur. Jenny brettet 55 sider, og var dermed en av dem mest tålmodige. Da hadde pinnsvinet blitt så stort at instruktør Eli kunne klippe den løs fra resten av boka og lime på øyne og snute.

– Jeg liker å lese bøker også. I ferien var jeg med på Sommerles. Jeg leste ti bøker og fikk et armbånd i premie, forteller Jenny. Ved siden av sitter Selja Veel Krauss (8) og pappa Matthias og bretter side etter side. De skal også lage pinnsvin.

– Jeg er litt lei, innrømmer Selja etter en stund, og så må de gå og ta en pause før de kan fortsette. Men fint blir det når Selja bretter side etter side så nøyaktig hun kan.

– Kanskje skulle barna helst vaert litt større eller bøkene litt tynnere, medgi Eli Haugland.

93 arrangemen­ter

En håndfull unger var med på bokbrettin­gen i Kaffehuset lørdag. Ute på Handelstor­get sto mange flere og fikk med seg konsert med «Meg og kameraten min». Det var det siste arrangemen­tet i årets fem dager lange Appelsinia-festival.

– Rundt 3.000 barn, unge og voksne har vaert med på festivalen­s 93 arrangemen­ter. Jeg har en skikkelig glad og sliten følelse nå, fordi alt har gått så bra og vi har fått mange gode tilbakemel­dinger, sier festivalsj­ef Helle Riis.

Festivalen har et budsjett på ca. 450.000 kroner. Pengene kommer fra Den kulturelle skolesekke­n, Skien kommune og Kulturråde­t. Alle arrangemen­tene har vaert gratis, men det vil det bli forandring på neste år.

– Åpne arrangemen­ter for voksne om kvelden vil det bli billettsal­g på heretter, sier Helle Riis.

I år har det vaert flere arrangemen­ter enn noen gang for voksne. Noe av det mest spesielle i år var da Nikolai Houm besøkte Skien fengsel for å lese fra og snakke om sin barnebok som handler om ei jente som har en pappa i fengsel.

– Det var fint, men gjorde vondt i samvittigh­eten, sa en av de ansatte etterpå.

 ?? ALLE FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK ?? HMMM ...: Hvilken farge skal jeg velge til pinnsvinet­s snute, undrer Jenny Blom Sandvin (9), som får hjelp av kulturkons­ulent Eli Haugland på bokbrette-verksted.
ALLE FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK HMMM ...: Hvilken farge skal jeg velge til pinnsvinet­s snute, undrer Jenny Blom Sandvin (9), som får hjelp av kulturkons­ulent Eli Haugland på bokbrette-verksted.
 ??  ?? LITTERAERT PINNSVIN: Slik kan du brette bøkene dine når du er ferdig å lese dem. Det laerte barn i Skien på lørdag.
LITTERAERT PINNSVIN: Slik kan du brette bøkene dine når du er ferdig å lese dem. Det laerte barn i Skien på lørdag.
 ??  ?? KONSENTRAS­JON: Selja Veel Krauss (8) og pappa Matthias trenger tålmodighe­t og konsentras­jon når de bretter side etter side.
KONSENTRAS­JON: Selja Veel Krauss (8) og pappa Matthias trenger tålmodighe­t og konsentras­jon når de bretter side etter side.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway