Varden

Så mye ras kere er den ene veien

Ny vei og bompenger på Rv36, eller slitt vei man til gjengjeld kjører gratis på via Lunde? Varden har tatt tempen på tiden.

- ▶ Andreas Soltvedt andreas.soltvedt@varden.no

La det vaere sagt. Tidsangive­lsene som framgår av den ene artikkelen er kun tuftet på antall minutter det tok for Vardens journalist å kjøre fra Bø til Ulefoss på Rv36 – og deretter tilbake til Bø på Fv359 via Lanna. Kjøreturen fant sted mandag og var i henhold til gjeldende fartsgrens­er.

På Rv36 var det nedsatt fart til 50 km/t på deler av den nye strekninge­n. I tillegg er det fortsatt fartsgrens­e 70 km/t der det

seinere vil bli 80 km/t. Trafikkfly­ten var svaert god.

Og slik gikk det

Tilbaketur­en til Bø fra Ulefoss via Lanna inneholdt på sin side flere tidsstjele­nde elementer i form av kjøretøyer som over tid kjørte med vesentlig lavere hastighet enn den tillatte.

Sikkert er det at Rv36 – strekninge­n kom ut som tidsmessig vinner i den uhøytideli­ge kåringen. Fra rundkjørin­gen i Bø til avkjøringe­n ved Esso-stasjonen på Ulefoss klokket vi oss selv inn på 20,47 minutter.

For Fv359-turen fra Ulefoss til Bø via Lanna forbi Lunde og videre til den samme rundkjørin­gen endte vi på 25,36 minutter.

Med andre ord: Tidsmessig seier til veien der det koster 28 kroner å passere for lett bil (22,40 kroner med brikke). Men har du fem minutter ekstra å avse, kjører du gratis via Lanna.

Frykter at nyveien er for god

Leder i Nome SV, Gunnar Sanden, tror den økonomiske ge- vinsten vil få flere til å velge Fv359 framfor Rv36.

– Folk oppfatter slikt veldig fort. En annen motivasjon er å slippe bommene på grunn av innebygd irritasjon. Jeg undres på om veimyndigh­etene virkelig kan ha tenkt seg om i saken. De vet jo at det vil bli en del lekkasje om Lannaveien, sier Sanden i en kommentar.

– Hvilken vei velger du selv? – Jeg vil kjøre Fv359, men jeg bor naturlig til, sier Sanden.

Leder i Nome Sp, Jan Thorsen, er redd Rv 6s gode kvalitet indirekte kan ødelegge for ny fylkesvei Kaste-Stoadalen.

– Jeg «frykter» at folk vil synes den nye veien er så god å kjøre at de vil betale hva det koster. Hvis det viser seg at Rv36 mister lite trafikk, er jeg redd en del av motivasjon­en blant fylkespoli­tikerne vil forsvinne med tanke på å bevilge de pengene som er nødvendig på Lanna, sier Thorsen.

 ?? ARKIVFOTO ?? KLAR TALE II: Jan Thorsen synes nye Rv36 er flott, men peker på at ny Fv359 er svaert viktig for Nome og ikke minst Lunde.
ARKIVFOTO KLAR TALE II: Jan Thorsen synes nye Rv36 er flott, men peker på at ny Fv359 er svaert viktig for Nome og ikke minst Lunde.
 ??  ?? KLAR TALE I: – Min anmodning er at bomavgifte­n på Rv36 settes ned til det halve fram til ny Lannavei er på plass, sier Gunnar Sanden.
KLAR TALE I: – Min anmodning er at bomavgifte­n på Rv36 settes ned til det halve fram til ny Lannavei er på plass, sier Gunnar Sanden.
 ??  ?? TILBAKEIBØ: Framme ved rundkjørin­ga i Bø klokket vi oss selv inn på 25,36 minutter etter å ha kjørt Fv359 via Lanna.
TILBAKEIBØ: Framme ved rundkjørin­ga i Bø klokket vi oss selv inn på 25,36 minutter etter å ha kjørt Fv359 via Lanna.
 ??  ?? KNUTEPUNKT: For mange går ferden til og fra Grenland via rundkjørin­ga i Bø. Bilistene kan velge mellom bomvei og gratisvei.
KNUTEPUNKT: For mange går ferden til og fra Grenland via rundkjørin­ga i Bø. Bilistene kan velge mellom bomvei og gratisvei.
 ??  ?? SLIK GIKK DET LANGS RV36: Bilturen fra rundkjørin­ga i Bø og hit – til avkjøringe­n
SLIK GIKK DET LANGS RV36: Bilturen fra rundkjørin­ga i Bø og hit – til avkjøringe­n
 ?? ALLE FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? ved Esso-stasjonen på Ulefoss – tok 20,47 minutter ved 12.00-tiden mandag. Deler av «nystreknin­gen» hadde hastighet 50 km/t..
ALLE FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ved Esso-stasjonen på Ulefoss – tok 20,47 minutter ved 12.00-tiden mandag. Deler av «nystreknin­gen» hadde hastighet 50 km/t..

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway